imbinate intr-o maniera cat mai avantajoasa. Daca inainte de 1990 solutiile constructive erau destul de limitate, in prezent piata este invadata de tehnologii multiple, care reduc costurile si termenele de executie.Gips-carton-ul, peretii cortina, geamul termopan, tamplaria din aluminiu, panoul sandwich, sunt cateva dintre materialele si tehnologiile care au schimbat radical, dupa 1990, confortul, calitatea, estetica si siguranta constructiilor.Avantajele folosirii materialelor de constructii moderne sunt multiple, dar cel mai important este acela al ecologizarii cladirilor, aspect foarte important si foarte urmarit si in Occident.In ultima vreme, o mare amploare au luat-o constructiile pe structura metalica cu pereti despartitori, realizati din structuri usoare (lemn, gips-carton sau PVC). De asemenea, si casele din lemn sunt o alternativa la constructiile clasice din caramida si beton. Structurile usoare se comporta foarte bine si in caz de cutremur, tocmai datorita flexibilitatii care le caracterizeaza. In Japonia, unde exista 30-40 de cutremure de mica intensitate pe zi, efectele unor astfel de seisme nu sunt resimtite pentru ca imobilele sunt construite pe astfel de structuri usoare.De asemenea, o noutate pe piata constructiilor din Romania este casa construita prin turnarea betonului in cofraje de polistiren.„Casa la cheie“ are acceptiuni diferite pentru fiecare constructor si trebuie tinut cont de faptul ca in unele oferte sunt sau nu incluse costurile finisajelor, a centralelor termice si a instalatiilor sanitare.

Casa pe structura metalica

Avantajul constructiei unei case pe structura metalica il reprezinta timpul redus de punere in opera. Executia se reduce practic la un montaj de profile metalice, plansee prefabricate, pereti despartitori si sisteme de acoperire.
O casa la cheie realizata de firma Eurocase presupune:
• realizarea fundatiilor de beton
• executia structurii de rezistenta metalica, a acoperisului din panouri sandwich cu grosimea de 4 cm si aplicarea unei tencuieli tip Baumit
• realizarea de compartimentari interioare cu gips-carton si a tamplariei PVC cu geam termopan si a instalatiilor sanitare, termice si electrice
• pretul pentru o casa la cheie este de circa 400 de euro/metru patrat. In acest cost nu intra insa elementele de finisaje interioare.

Casa construita prin turnarea betonului in cofraje de polistiren

Aceasta tehnologie se bazeaza pe construirea peretilor din beton armat izolati atat la interior, cat si la exterior cu polistiren. Cum se procedeaza: se toarna betonul in cofraje formate din module de polistiren care, ulterior, sunt asamblate prin imbinare. Turnarea betonului se face prin utilizarea pompei de beton si a vibratorului. Pe masura montarii elementelor din polistiren se introduce vertical si orizontal armatura de fier.Conform datelor furnizate de compania Amvic Romania, pretul unei structuri de 200 de metri patrati „la rosu“, care include cofrajele, cheresteaua pentru usi si ferestre, spuma poliuretanica, cuiele, betonul si manopera, este de 8.200 de euro.Tehnologia utilizata de Amvic Romania pentru producerea cofrajelor este importata din Canada.

Casa din panouri din lemn tip sandwich

Casa are la baza un schelet de rezistenta din grinzi calibrate, acoperite pe ambele parti cu invelitoare. Functiile de termoizolare ale peretilor pot fi realizate cu materiale adecvate, dar cu performante specifice superioare lemnului, cum ar fi vata minerala, spre exemplu.Structura peretilor permite alegerea mai multor tipuri de finisaje exterioare si interioare ale constructiei, in functie de preferintele beneficiarului. Se poate obtine fie un aspect rustic, fie unul modern. Astfel, se pot executa mai multe tipuri de pereti, alcatuirea lor fiind facuta pentru a indeplini toate conditiile de rezistenta termica, si in plus, de armonizare a arhitecturii casei. Structura de lemn este usoara in comparatie cu cea de zidarie, necesitand o fundatie simpla si usor de executat.