Bucureştiul este una dintre cele mai poluate capitale europene, conform datelor Organizaţiei Mon­diale a Sănătăţii. Peste 25.000 de decese premature au loc în ţara noastră din cauza poluării atmosferice. România a primit un avertisment de la Comisia Europeană deoarece nu a reuşit să creeze o rețea de monitorizare care să respecte standardele și cerințele UE în vederea evaluării eficiente și a îmbunătățirii calității aerului. Legislația UE privind mediul le impune statelor membre să evalueze calitatea aerului pe întreg teritoriul lor și să ia măsuri pentru a limita expunerea cetățenilor la poluanți. Pe lângă poluarea din aer, în ţara noastră tot mai multe persoane sunt afectate de alergii, cea mai periculoasă plantă fiind ambrozia. 

Din fericire, pe piaţă există tehnologii care îmbunătăţesc calitatea aerului acasă şi chiar în maşină. Una dintre aceste tehnologii a fost inventată de japonezii de la Sharp. În octombrie 2000, compania niponă introducea pe piaţă primele purificatoare de aer echipate cu tehnologia de purificare a aerului Plasmacluster. De atunci au fost vândute peste 50 de milioane de dispozitive cu această tehnologie. Pe scurt, Plasmacluster  are capacitatea de a curăţa aerul prin emisia de ioni pozitivi şi negativi, similari celor din lumea reală. Gradul ridicat de siguranţă şi eficienţa fiabilă au fost demonstrate de organizaţii independente de cercetare şi testare din Japonia şi din întreaga lume. Până acum, tehnologia a fost implementată în 15 categorii de produse, inclusiv purificatoare de aer, sisteme de aer condiţionat, frigidere, maşini de spălat şi ventilatoare. În colaborare cu 24 de organizaţii de cercetare, Sharp a demonstrat eficienţa şi mecanismul operaţional al ionilor Plasmacluster. S-a dovedit că ionii sunt eficienţi împotriva a 23 tipuri de bacterii, mucegaiuri, virusuri şi alergeni. Printre altele, aceștia inactivează virusurile gripale, inclusiv pe cele ale gripei aviare, precum şi bacteria e-coli, virusul poliomielitei şi acarienii. Tehnologia este disponibilă şi în dispozitive portabile care pot fi luate în maşină sau pot fi folosite la birou. 

Eficiență dovedită 

Un alt tip de purificator cu efecte benefice asupra stării de sănătate a fost inventat de chimistul român Constantin Pascu. Dispozitivul „Salin“ a fost premiat cu medalia de aur la expoziţia Eureka de la Bruxelles şi cu medalia de argint la Salonul Invenţiilor de la Geneva. Aparatul îmbunătăţeşte calitatea aerului prin reţinerea prafului, eliminarea fumului de ţigară și eliminarea mirosurilor neplăcute. Utilizarea aparatului de către persoane cu probleme de sănătate a evidenţiat o serie de efecte benefice într-o gamă largă de afecţiuni ale căilor respiratorii superioare şi inferioare. Aparatul „Salin“ ajută persoanele care suferă de rinite, sinuzite, laringite etc. Invenţia chimistului român se vinde în ţări precum Australia, Noua Zeelandă, Statele Unite, Belgia, Canada, Danemarca, Germania, Marea Britanie, Cehia, Slovacia şi Polonia. Toate recenziile făcute de clienţii din aceste ţări sunt favorabile. Pe piaţa locală se mai găsesc purificatoare de la producători precum Daikin, Philips sau Airfree.