Firma de consultanţă Mercer a alcătuit o listă a oraşelor unde se trăieşte cel mai bine în prezent. Compania a analizat peste 221 de oraşe din întreaga lume, în funcţie de mai multe categorii precum mediul socio-cultural, educaţie, sănătate, infrastructură etc. Surprinzător este că în top 10 nu se regăseşte nici măcar un oraş din Statele Unite sau Japonia, unele dintre cele mai dezvoltate naţiuni din lume.
Clasamentul în ordine descrescătoare este Berna, Copenhaga, Geneva, Frankfurt, Dusseldorf, Vancouver, Munchen, Auckland, Zurich şi Viena.
Top 3 oraşe
Auckland, Noua Zeelandă. Cel mai mare şi populat oraş din Noua Zeelandă, Auckland, oferă cea mai bună calitate a vieţii din regiunea Asia-Pacific. În caz că nu ştiaţi Auckland este oraşul cu cele mai multe ambarcaţiuni per capita din lume. Orașul reprezintă motorul economic al Noii Zeelande – cei 1,4 milioane locuitori generează 35% din PIB-ul țării.
Zurich, Elveția. Cunoscut drept un centru global financiar, Zurich atrage investitori din toată lumea, iar activele celor 82 de bănci aflate aici echivalează cu peste 85% din valoarea totală a activelor Elveției. Costul vieții în Zurich este al șaselea cel mai ridicat din lume, potrivit Mercer. Atât Zurich, cât și Geneva transforma Elvetia în cea mai "scumpă" țară din Europa occidentală.
Viena, Austria. Viena a câștigat titlul de cel mai bun oraș în privința calitătii vieții, începând cu 2009. Viena este centrul cultural, economic și politic al Austriei. Are cel mai mare PIB pe cap de locuitor dintre orașele austriece, de 55.000 dolari. Viena este destinația numărul unu în privința conferințelor, atragând, de asemenea, cinci milioane de turiști pe an.
Bucureștiul se află pe locul 107 în clasamentul Mercer, o clasare mai proastă având însă Sofia, locul 113.