„Mexicul va impune măsuri echivalente pe diverse produse”, printre care anumite oţeluri, fructe şi brânzeturi, a anunţat într-un comunicat Ministerul Economiei, şi acestea „vor fi în vigoare atâta timp cât guvernul american nu va elimina taxele impuse”. 

Ministrul de externe mexican Luis Videgaray a adăugat pe Twitter că „Mexicul condamnă categoric măsurile protecţioniste” ale SUA. 

Preşedintele Enrique Pena Nieto şi prim-ministrul canadian Justin Trudeau, care au discutat joi la telefon, „au deplâns şi şi-au exprimat refuzul faţă de recenta decizie a SUA”, potrivit unui comunicat al guvernului mexican. 

Mexicul este principalul cumpărător de aluminiu american şi al doilea cumpărător de oţel american, a reamintit guvernul mexican. 

Ministrul american al comerţului, Wilbur Ross, a anunţat mai devreme că ţara sa impune, începând de vineri, taxe pe importurile de oţel şi aluminiu din Mexic, Canada şi UE. 

SUA au decis astfel să nu prelungească scutirea temporară acordată UE până joi la mizeul nopţii şi vor introduce taxe de 25% pe importurile de oţel şi de 10% pe aluminiu. 

Canada a anunţat joi că va impune taxe de 16,6 miliarde de dolari canadieni (12,8 miliarde de dolari americani) pe produse americane în replică la cele aplicate de SUA. 

Prim-ministrul canadian Justin Trudeau a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că taxele vamale americane confirmate în cursul zilei sunt „total inacceptabile”. 

Aceste tarife sunt un afront la parteneriatul de securitate existent de multă vreme între Canada şi SUA şi, în special, un afront faţă de miile de canadieni care au luptat şi au murit alături de fraţii lor de arme”, a adăugat el, observând că SUA şi-au justificat decizia prin dorinţa de a-şi proteja „securitatea naţională”. 

Taxele vamale canadiene, care sunt proporţionale cu cele americane, potrivit ministrului canadian de externe Chrystia Freeland, vor viza importurile de oţel şi aluminiu, dar şi de bunuri de consum din SUA. 

În paralel, Ottwa intenţionează să conteste decizia americană în cadrul acordului de liber-schimb nord-american şi la Organizaţia Mondială a Comerţului, a afirmat Trudeau. (Sursa: Agerpres)