Rețeaua internațională de contabilitate și consultanță UHY a realizat un studiu pe 30 de țări, despre impozitarea veniturilor din salarii. România ocupă locul 2 din 30 de țări cuprinse în studiu, cu o rată de impozitare de 41.5% pentru un venit anual de 25.000 USD, depășind cu mult rata de impozitare de 23.9% din economiile emergente și media europeană de 19.2%.

Persoanele cu venituri mari care câștigă 1,5 milioane de dolari pe an în țările G7 plătesc impozit pe venituri cu peste 60% mai mult decât cele din economiile BRIC, confirm studiului.

Persoanele care câștigă 1,5 milioane de dolari pe an în G7 plătesc în medie impozite în valoare de 719.751 de dolari (47,9% cota efectivă de impozitare) spre deosebire de 446.883 de dolari (29,8% cota efectivă de impozitare) în țările BRIC.

Probleme pentru țările bogate

Țările G7 riscă să piardă din veniturile fiscale mari dacă regimurile lor fiscale devin necompetitive pentru persoanele foarte bogate și acestea încep să își mute afacerile în jurisdicții cu impozite mai mici, ceea ce va afecta negativ locurile de muncă și creșterea economică, arată studiul citat.

Toate țările G7, inclusiv Franța, Canada și SUA și UK, au luat recent măsuri pentru reducerea sau renunțarea la variațiile cotelor de impozitare ridicate impuse după criza financiară. În 2014, de exemplu, cota Franței de 45,8% (pe un venit de 1,5m de dolari) a fost semnificativ mai mare decât cota actuală de 40,0%. În 2014, guvernul francez a decis, de asemenea, să elimine cota marginală de 75% a țării pentru veniturile care depășeau 1 milion de euro.

Iar noul Prim Ministru britanic, Boris Johnson, a declarat în timpul campaniei sale pentru conducerea partidului conservator, că va reduce taxele pentru persoanele cu venituri mari la pragul de 40% pentru impozitul pe venit de la 50.000 GBP la 80.000 GBP.

Țara care ia jumătate din venituri

În afară de țările G7 și BRIC, alte economii în dezvoltare continuă să ofere câteva dintre cele mai generoase regimuri fiscale persoanelor cu venituri mari. În Nigeria și Pakistan, de exemplu, cei care câștigă 1,5 milioane de dolari pe an plătesc un impozit pe venit de doar 19% și, respectiv, 25%.

Dintre toate țările cercetate, Rusia are cel mai mic nivel de impozitare a veniturilor, cota de impunere fiind de 13% pentru toți contribuabilii, inclusiv cei cu câștiguri foarte mari.

Danemarca impozitează persoanele care câștigă 1,5 milioane de dolari pe an cu peste jumătate din venituri – 53,2% în total – clasându-se pe prima poziție între cele 30 de țări cercetate, urmată de Japonia, Olanda, Canada și Irlanda.

Taxele ridicate în Danemarca sunt utilizate pentru sistemul de protecție socială, învățământul superior și serviciile medicale fiind gratuite pentru toți cetățenii acestei țări. De asemenea, modelul danez de protecție socială le asigură familiilor de tineri perioade mari de concediu parental (până la 52 de săptămâni) și structuri de îngrijire a copiilor la costuri mici.

Un alt motiv pentru care sarcina fiscală asupra angajaților în Danemarca este mare este faptul că majoritatea contribuțiilor la asigurările sociale cad în sarcina angajatului mai degrabă decât a angajatorului. În alte state, precum Suedia și Franța, costurile cu asigurările sociale sunt transferate într-o mai mare măsură către angajator, arată sursa citată.

Contribuabili cu venituri mai mici

Pentru contribuabilii cu venituri mai mici, care câștigă 25.000 de dolari pe an, nu există aproape nicio diferență în ceea ce privește valoarea impozitului plătit în țările G7 și BRIC. Un contribuabil care câștigă 25.000 de dolari într-un stat G7 plătește impozit pe venit de 16,5%, în comparație cu 16,4% în cazul angajatului dintr-o economie BRIC.

Economiile în dezvoltare au un nivel de impozitare mediu de 23,5% pentru un venit anual de 25.000 de dolari, mult mai mult decât media de 16,5% pentru G7 sau 19,2% în Europa**. Acest lucru reflectă costul mediu de viață mai mic în economiile BRIC față de G7.

Există semne, însă, că anumite economii în dezvoltare se îndreaptă către niveluri de impozitare mai mici pentru veniturile mai mici, pe măsură ce se dezvoltă. În China, de exemplu, cota efectivă pentru persoanele care câștigă 25.000 de dolari pe an a fost redusă substanțial în ultimii cinci ani – când UHY a cercetat impozitarea pe venit ultima dată, cota fiscală pentru o persoană care câștiga 25.000 de dolari se situa la 10,8% în comparație cu doar 5,1% cât este în prezent.

UHY a cercetat datele fiscale în 30 de țări din rețeaua sa internațională. Cercetarea a colectat informații privind nivelurile de salarizare a angajaților cu venituri mici (25.000 de dolari), medii (250.000 de dolari) și mari (1.500.000 de dolari), ținând cont de impozitele personale și contribuțiile la asigurările sociale. Calculele sunt făcute pe un singur contribuabil, necăsătorit, fără copii.

Economiile în dezvoltare cercetate includ Rusia, China, România, Zambia, Uruguay, India, Vietnam, Filipine, Polonia, Argentina, Pakistan și Nigeria.