Guvernul Bolojan introduce supraimpozitarea profiturilor bancare. TVA-ul va avea două cote: 11% și 21%
Premierul Ilie Bolojan a anunțat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, un pachet de măsuri fiscale cu impact major asupra mediului de afaceri și a veniturilor statului. Executivul va crește impozitul pe dividende de la 10% la 16%, va introduce o suprataxare a profiturilor din sectorul bancar și va mări taxele pe câștigurile din jocurile de noroc, vizând o creștere cu cel puțin 30% a veniturilor din această categorie.
„Vom propune şi vom adopta o măsură care va intra în vigoare de la 1 ianuarie, de majorare a impozitului pe dividende de la 10% la 16%. De asemenea, vom taxa suplimentar profiturile băncilor”, a declarat premierul.
Potrivit noii politici fiscale, impozitul suplimentar pe sectorul bancar va fi majorat de la 2% la 4% din cifra de afaceri, conform modificării Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal. Impactul estimat al acestei măsuri este de 334 de milioane de lei în 2025 și de 1,3 miliarde de lei în 2026.
Ilie Bolojan a justificat decizia argumentând că „băncile din România au unul dintre cele mai bune randamente ale capitalurilor din această parte de Europă”.
„Consider că pot contribui cu sume mai mari la veniturile bugetului de stat”, a precizat acesta.
În ceea ce privește taxarea jocurilor de noroc, premierul a subliniat: „vor suprataxa toate câştigurile din jocurile de noroc, în aşa fel încât să încasăm cu cel puţin 30% mai mult din această categorie de venituri”.

Măsuri fiscale pentru echilibrarea bugetului și evitarea retrogradării
Creșterea taxelor vine pe fondul unor presiuni internaționale și interne privind sustenabilitatea finanțelor publice. Ilie Bolojan a explicat că, deși la începutul mandatului președintele i-a cerut să nu crească TVA-ul și să se concentreze pe optimizări de cheltuieli, contextul economic a impus alte măsuri:
„La instalarea acestui Guvern, domnul președinte ne-a solicitat, pe bună dreptate, să facem tot ceea ce este posibil pentru a nu crește TVA și pentru a ne concentra în principal pe reduceri de cheltuieli, pe optimizări de investiții. Și acestea se vor face, în așa fel încât să nu mai punem să spunem o povară suplimentară pe români”, a declarat premierul.
El a subliniat însă că pachetul asumat de Guvern este cel pe care îl acceptă piețele.
„Din păcate, analizând soluțiile pe care piețele le acceptă, purtând discuții în toată această perioadă legate de pachetul fiscal, am ajuns la această soluție pe care Guvernul și-o asumă în așa fel încât să evităm un risc de retrogradare iminent, pe care nu ni-l putem permite pentru țara noastră, pentru că pagubele ar fi incomparabil mai mari, în primul rând pentru cetățenii de rând”.
Întrebat dacă a avut o discuție cu președintele privind deciziile fiscale, Bolojan a precizat: „Dumneavoastră ați tradus această chestiune, v-am spus care a fost rugămintea și solicitarea domnului președinte, dar în astfel de situații, Guvernul trebuie să-și asume răspunderea luării unor măsuri”.
TVA, simplificat la două cote
O altă măsură anunțată vizează simplificarea cotelor de TVA.
„Vom reaşeza TVA la doua cote, azi avem trei cote de TVA. Vor rămâne cota de 11% şi cota de 21%. La cota redusă vor rămâne medicamentele, alimentele, serviciile publice, apa şi canalizarea, apa pentru irigaţii, cărţile, lemnele de foc, energia termică. Propunem ca industria HORECA să rămână la acest nivel”, a spus premierul Ilie Bolojan.