Executivul va reduce taxele de timbru

Executivul va reduce taxele de timbru! Guvernul României a adoptat proiectul de lege al Ministerului Justiției pentru reducerea taxelor de timbru. În curând, se vor simplifica și digitaliza procedurile pentru a aduce justiția mai aproape de oameni. Printre principalele modificări se regăsesc:

  • reducerea semnificativă a taxelor pentru partaje, cu până la 50%;
  • taxa va putea fi plătită online, eliminând formalitățile inutile;
  • dovada plății va fi documentul emis din aplicația bancară;
  • ONG-urile vor putea beneficia de toate tipurile de ajutor public judiciar, inclusiv onorariul avocatului, costurile expertizei și traducătorului, atunci când acționează pentru apărarea drepturilor și intereselor unor persoane aflate în situații speciale sau în scopul ocrotirii unui interes de grup sau general.

Proiectul de lege va intra în procedură parlamentară.

„Simplificăm. Digitalizăm. Aducem justiția mai aproape de oameni. Guvernul a adoptat azi proiectul Ministerului Justiției pentru Reducerea Taxelor de Timbru. Care sunt principalele modificări?

Reducerea costurilor: taxele pentru partaje vor fi reduse semnificativ, chiar și cu 50%. De exemplu, o taxă care era 4500 lei va fi acum 2052 lei. Mulți români sunt în situația în care stau cu bunurile blocate ani de zile pentru ca nu își permit să plătească taxele de partaj. Rezolvăm această situație.

Plata taxei online: se elimină formalitățile inutile. Plata poate fi făcută de pe telefon, iar dovada va fi documentul emis din aplicația bancară.

ONG-urile vor putea beneficia de acum, de toate tipurile de ajutor public judiciar (onorariu avocat, costuri expertiză, traducător), atunci când acționează pentru apărarea drepturilor și intereselor unor persoane aflate în situații speciale sau în scopul ocrotirii unui interes de grup sau general.

Proiectul va intra în procedură parlamentară și sper să fie votat cât mai curând”, a scris ministrul Justiției, Alina Gorghiu, joi, pe contul său de Facebook.

Ce este taxa de timbru?

Taxa de timbru există pentru că judecata nu este gratuită. Taxa pentru serviciile juridice prestate de stat se numește taxă judiciară de timbru. Ea nu se plătește direct la instanță, ci se achită fie în numerar, fie prin transfer bancar, la primăria de la domiciliul plătitorului, indiferent de județul în care se judecă dosarul. Plata se face anticipat. Dovada plății trebuie depusă în original la dosar. Judecătorul nu are un sistem de verificare a plății, iar unitatea care încasează banii nu informează instanța.

Fiecare fază procesuală – fond, apel, recurs – se taxează separat. În caz de neplată, cererea se anulează și nu se judecă. În anumite situații particulare, legate de veniturile mici ale plătitorului, taxa poate fi redusă, eșalonată sau chiar scutită total.

Taxa de timbru face parte din cheltuielile de judecată. Ea este diferită și separată de alte cheltuieli. De exemplu, onorariul avocatului sau al expertului.