Federaţia Operatorilor Români de Transport Rutier (FORT) susţine că taxa introdusă de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) pentru trecerea podului de la Feteşti încalcă tratatul cu Uniunea Europeană.

„Statul român nu poate să taxeze acest pod deoarece este parte din autostrada A2 (Autostrada Bucureşti-Cernavodă -n.r.), iar tratatul cu UE stabileşte că România a primit derogare pentru aplicarea vignetei în forma actuală până la taxarea autostrăzilor”, se arată într-un comunicat al federaţiei.

FORT a trimis deja o sesizare către Comisia Europeană privitoare la introducerea taxei

„În disperare de cauză, datorită pierderii puterii de control şi a posibilităţii de a taxa supratonajul în urma modificărilor legislative elaborate de către reprezentanţii FORT cu Ministerul Transporturilor, CNADNR încearcă să-şi demonstreze eficienţa scoţând de la naftalină un text de ordin al cărui articol 1 punctul 5 anul trecut, în contextul discuţiilor aprinse dintre patronatele din transporturi şi Minister, ar fi fost un fel de gaz pe foc”, se mai arată în comunicat.

Şoferii plătesc, începând de luni, o taxă pentru utilizarea podului Feteşti-Cernavodă, cuantumul acesteia, stabilit în funcţie de tipul autovehiculului, fiind de zece lei pentru un autoturism.

Şeful CNADNR susţine că taxa a fost introdusă cu acordul UE

Taxa pentru podul de la Feteşti a fost introdusă cu acordul UE, care nu a acceptat, însă, varianta emiterii unor abonamente, a declarat, la rândul său, directorul general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), Dorina Tiron.

„Despre această taxă s-a discutat şi la Uniunea Europeană, care şi-a dat acordul. Exista o posibilitate şi pentru varianta de abonamente, dar UE nu a fost de acord, aşa că am scos-o”, a afirmat Tiron.

Referitor la sesizarea pe care Federaţia Operatorilor Români de Transport Rutier (FORT) a depus-o la Comisia Europeană întrucât consideră că prin introducerea taxei se încalcă tratatul cu UE, Tiron a spus că oricine are dreptul de a depune sesizări.

„E dreptul dumnealor, e punctul lor de vedere, fiecare e liber să depună sesizări. Eu nu îl contrazic pe domnul Hagiu (Augustin Hagiu, preşedintele FORT – n.r.), însă noi nu am încălcat nimic. Ordinul de ministru nu a fost dat întâmplător”, a spus Tiron.

SURSA: Mediafax