Mame revoltate în România! Anterior, peste 50.000 de semnatari au susținut o petiție prin care solicită autorităților menținerea scutirii mamelor de la plata acestei contribuții. „Ce urmează? Impozite pe nopțile nedormite? Accize pe laptele matern?”, spun la unison mamele indignate de decizia luată de Guvern.
Femeile implicate în acest proiect subliniază că, și așa, nașterea și creșterea unui copil implică cheltuieli considerabile în România. Numărul limitat al creșelor și grădinițelor, dar și lipsa unor programe reale de sprijin pentru familiile tinere transformă această sarcină într-o adevărată provocare.
Indemnizația pentru mame și problemele din prezent
Drept urmare, măsura riscă să genereze un declin și mai accentuat al natalității. Cabinetul Bolojan a modificat miercurea trecută legislația în ceea ce privește măsurile de austeritate. Noile prevederi afectează în mod direct peste 130.000 de mame aflate în prezent în concediu pentru creșterea copilului, dar și toate femeile însărcinate din țară.
Concret, mamele care beneficiau până acum de scutirea de la plata CASS în perioada concediului pentru creșterea copilului vor vedea o reducere a indemnizației. Se va întâmpla asta prin aplicarea unei contribuții de 10% pentru asigurările sociale de sănătate. Suma de bani va fi reținută automat, indiferent de nivelul acesteia.
Totuși, față de varianta inițială a actului normativ, pentru concediul medical de 126 de zile (pre și postnatal) nu se mai percepe această contribuție. În plus, toate femeile însărcinate rămân asigurate, indiferent dacă obțin sau nu un venit.
Mamele din România vor avea de pătimit
Mame revoltate în România! Antena 3 prezintă cazul Dianei, însărcinată în luna a cincea. Ea s-a confruntat direct cu realitățile sistemului medical public, o experiență care a lăsat-o dezamăgită. Deși este contribuabil de peste zece ani, angajată cu acte în regulă, a fost nevoită să achite din buzunarul propriu majoritatea analizelor necesare în sarcină.
În multe cazuri, Casa Națională de Asigurări nu avea fonduri disponibile decât peste câteva luni, adică prea târziu pentru a mai fi utile. Iar atunci când, în sfârșit, a reușit să își facă analize într-un spital de stat, a descoperit că asistenta nu purta mănuși și nu i-a arătat dacă acul era sterilizat.
Decizia de a deveni mamă nu a fost luată cu ușurință. Diana și partenerul ei au discutat în detaliu inclusiv aspectele financiare implicate în aducerea pe lume și creșterea unui copil. Acum, aflată la mijlocul sarcinii, se confruntă cu perspectiva unei indemnizații diminuate. Ceea ce reprezintă o schimbare pe care o consideră „profund nedreaptă”.
Ea atrage atenția acum asupra faptului că indemnizația este deja plafonată. Conform reglementărilor, mamele aflate în concediu de creștere a copilului primesc 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, fără a putea depăși suma de 8.500 de lei.
„Deja indemnizația de creștere a copilului este plafonată. Deși plătesc lunar CASS, analizele pe timpul sarcinii nu sunt într-adevăr decontate de Casa de Asigurări. De cele mai multe ori, spitalele de stat susțin încă din primele zile ale lunii că nu mai sunt fonduri.
La consultațiile de sarcină am fost chemată la privat, de multe ori la stat nici nu există aparatura necesară. Medicamentele pe timpul sarcinii sunt scumpe, iar pe lângă faptul că se va impozita indemnizația, crește și TVA-ul la medicamente, iar alocațiile sunt extrem de mici.
Natalitatea în România deja este scăzută, e foarte costisitor să crești un copil în România, opinia mea este că lumea nu o să își mai permită să aibă un copil. Consider că sunt alte moduri mult mai bune de a aduce bani la bugetul statului decât să tăiem de la categoriile deja vulnerabile”, a declarat Diana pentru Antena3.ro.
O decizie cu impact
Andreea, mamă aflată în concediu de creștere a copilului de un an și patru luni, resimte deja impactul deciziei. Reducerea cu 10% a indemnizației vine într-un context în care alte taxe și impozite au fost, de asemenea, majorate. Ceea ce a afectat direct echilibrul financiar al familiei. Banii primiți lunar ca alocație pentru fiica ei abia acoperă costul scutecelor.
„Atenția lor e în continuare pe ce nu trebuie. Mai trebuie să reducă alocațiile și gata”, a spus ea pentru Antena3.ro.
Dar, pe forumurile online și în grupurile de social media dedicate părinților, indignarea mamelor este tot mai vocală. Ele consideră că statul nu face suficient pentru a le sprijini și că, acum, sunt „pedepsite” pentru decizia de a deveni mame. Peste 52.000 de oameni au semnat deja petiția care cere exceptarea mamelor de la plata CASS.
„O mamă în concediu de creștere copil nu e absentă din societate ci este în prima linie a formării viitorului acestei țări. În loc să fie sprijinită, este penalizată. După ce statul i-a plafonat indemnizația, luându-i diferența dintre salariul muncit și un plafon impus arbitrar, acum se dorește mai mult: să i se ia și liniștea de a ști că poate merge la medic, că poate beneficia de servicii esențiale în această perioadă critică. Cât de jos mai sunteți dispuși să coborâți? Ce urmează? Impozite pe nopțile nedormite? Accize pe laptele matern?”.
„Realitatea este dureroasă: în loc să ofere creșe suficiente, personal calificat și condiții decente, statul obligă părinții – mai ales mamele – să-și sacrifice ani întregi de carieră pentru a asigura un mediu sigur copilului lor. Iar când fac acest sacrificiu, sunt pedepsite, nu sprijinite. Este revoltător și de neînțeles cum, într-o Românie care suferă de scădere demografică, statul alege să își gonească propriii cetățeni chiar din primele luni de viață”, au transmis inițiatoarele campaniei.