Proiect de lege, adoptat de Parlament, privind persoanele cu handicap

Plenul Camerei Deputaților a adoptat în unanimitate un proiect de lege care garantează accesul gratuit pentru persoanele cu handicap însoțite de câini ghizi în mijloacele de transport în comun, magazine și alte spații publice.

Conform proiectului adoptat, persoanele cu handicap vor fi scutite de la plata tarifului de omologare individuală pentru autovehiculele special modificate. Taxa era percepută de Registrul Auto Român pentru autovehiculele special modificate față de configurația inițială.

De asemenea, se asigură accesul liber și gratuit al acestora în toate locurile publice, inclusiv în mijloacele de transport în comun, taxiuri și alte mijloace auto de transport alternativ, alături de câinele ghid.

Legislația interzice discriminarea împotriva persoanelor cu handicap, inclusiv refuzul conducătorilor de taxiuri sau de alte mijloace auto de a asigura transportul acestora și a câinilor ghizi. De asemenea, câinii ghizi care însoțesc persoanele cu handicap grav au acces liber și gratuit în toate locurile publice.

Câinele ghid care însoțește persoana cu handicap grav are acces liber și gratuit în toate locurile publice, inclusiv în locațiile în care se asigură servicii publice și în mijloacele de transport în comun, inclusiv în taxiuri și în mijloacele auto de transport alternativ, potrivit proiectului.

caini ghid
Câini / SURSA FOTO: Dreamstime

Un pas important pentru garantarea drepturilor persoanelor cu dizabilități

Inițiatorul proiectului, deputata USR Oana Țoiu, a subliniat că această lege reprezintă un pas important pentru garantarea drepturilor persoanelor cu dizabilități și vine ca urmare a propunerilor venite din partea societății civile.

Legea elimină o taxă considerată nepotrivită pentru persoanele cu handicap și asigură un cadru legal clar pentru accesul persoanelor nevăzătoare însoțite de câini ghizi în instituțiile publice și alte spații.

„Legea permite, de acum încolo, garantarea faptului că va fi asigurat accesul câinilor ghizi oriunde. (…) De asemenea, elimină o taxă nepotrivită pentru persoanele cu dizabilități”, a precizat deputata.

Ea a mai spus că de astăzi există această claritate absolută că nu mai poate fi refuzat accesul în instituțiile publice a persoanelor nevăzătoare însoțite de câini-ghid, care sunt „absolut necesari pentru autonomie, pentru îndeplinirea activităților de zi cu zi”.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat în calitate de primă Cameră sesizată, Camera Deputaților fiind for decizional.