Răspunzând unei întrebări, ministrul Mediului şi Pădurilor a declarat că taxa se plăteşte şi pentru maşinile înmatriculate în România înainte de 1 ianuarie 2007, în momentul în care acestea sunt vândute. Precizăm că taxa auto trebuie plătită de către cumpărător, aşa cum prevede OUG50/2008, modificată în decembrie 2010.
‘Taxa de primă înmatriculare va fi valabilă pentru toate maşinile înmatriculate înainte de 1 ianuarie 2007, pentru care nu s-a plătit taxa. Taxa este valabilă atât pentru maşinile din import, cât şi pentru cele autohtone’, a afirmat Borbely.

Coaliţia de guvernare a aprobat, în data de 30 mai a.c., în şedinţă, extinderea taxei auto şi pentru maşinile înmatriculate înainte de 1 ianuarie 2007, la vânzarea acestora, urmând ca Guvernul să decidă modificarea în şedinţa de miercuri.

În şedinţa de guvern de săptămâna trecută, ministrul Mediului a propus reducerea cu 20-30% a taxei de primă înmatriculare, precum şi extinderea plăţii acestei taxe şi pentru maşinile înmatriculate în România înainte de 1 ianuarie 2007, la prima vânzare a acestora.

Extinderea plăţii taxei vine ca urmare a unei decizi a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, referitoare însă la legislaţia din anul 2008, privind taxa auto.

‘Legea privind modificarea unor prevederi din ordonanţa care se referă strict la decizia curţii europene, care se referă la acele maşini care au fost înmatriculate înainte de 1 ianuarie 2007, deci probabil acele maşini, la prima vânzare, vor trebui să plătească taxa de primă înmatriculare’, explica la acea vreme Borbely.

Grupul interministerial de lucru privind taxa auto are în vedere posibilitatea modificării ariei de aplicare a taxei, precum şi a algoritmului de calcul al acesteia, în urma unei decizii a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

În urmă cu o lună, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis că taxa pe poluare instituită prin reglementarea română şi care se aplică vehiculelor la prima înmatriculare contravine dreptului comunitar.

Ministerul Mediului a susţinut, însă, că hotărârea instanţei europene nu se pronunţă asupra legalităţii întregului act normativ, ci dă numai o interpretare a unor prevederi.
SURSA: Agerpres