Petre Roman a afirmat fără echivoc că tatăl său a fost ucis de Nicolae Ceaușescu. El subliniază că tatăl său nu a fost avantajat de regimul comunist.

Tatăl său nu a deținut niciodată o poziție influentă, ci a fost directorul Editurii Politice.

El era un comunist generos, deoarece s-a implicat în războiul din Spania și a fost rănit de două ori. Meritele sale în Spania au fost recunoscute printr-un decret regal al regelui Mihai I, nu de către comuniști.

„Eu îl întrebam pe tata: dacă Petru Groza a fost nașul meu, de ce nu mă cheamă pe mine Petru?

Abia acum câțiva ani s-a scris o carte despre el și am văzut certificatul de botez al lui Petru Groza. Îl chema Petre. Din cauza asta sunt eu Petre și nu Petru”, a spus fostul premier.

Tatăl lui Petre Roman a fost arestat

Tatăl său a fost voluntar în războiul din Spania. La acest moment, Stalin a declanșat o represiune împotriva tuturor voluntarilor din Spania. Acest eveniment a dus la uciderea unor voluntari în diverse țări, inclusiv în România.

Nu a fost o decizie luată de Gheorghiu Dej, ci o consecință a represiunii declanșate de Stalin. Tatăl lui Petre Roman a fost arestat în 1952 și a rămas în detenție până în februarie 1953, fiind reținut de Securitate.

Petre Roman a povestit că atunci când tatăl său a fost luat, mama, care împreună cu el fusese în Rusia și cunoștea ce se întâmplase acolo, a strâns toți copiii.

„Și ne-a spus: Copiii, s-ar putea să nu-l mai vedeți pe tatăl vostru. Eu și bunica suntem aici să avem grijă de voi”, a povestit acesta.

Moartea părintelui a fost rezultatul unei acțiuni violente

Reflecția lui Petre Roman asupra amintirilor dureroase din perioada comunistă include momentul în care tatăl său a părăsit această lume.

Cu toate acestea, în opinia fostului prim-ministru al României, moartea tatălui său a fost de fapt rezultatul unei acțiuni violente, considerată a fi ordonată și pusă în aplicare de Nicolae Ceaușescu.

Petre Roman își amintește cu durere că tatăl său nu poate accepta ce voia fostul dictator. Nicolae Ceaușescu dorea să se îndrepte către represiunea fizică.

„Și, la începutul lui ’83, în ianuarie ’83, el mi-a spus: ‘Eu trebuie să fac ceva și voi face ceva’. El era într-o relație apropiată, aparent prieteni, cu George Macovescu, care fusese ministrul de externe, președintele Uniunii scriitorilor, o figură cunoscută. Și erau buni prieteni. Însă tata știa ce știa în ce-l privește.

Și i-a spus lui Macovescu, știind bine că Magovescu îl va turna. Și a spus: ‘dacă Ceaușescu declanșează represiunea fizică, eu mă adresez prietenilor mei, socialiști și comuniști din Occident, din Franța, din Spania, din Italia’”, a spus fostul premier într-un interviu pentru gândul.

Nicolae Ceaușescu, considerat principalul vinovat de către fostul premier

Imediat, tatăl lui Petre Roman a fost denunțat. În noiembrie ’83 acesta a murit. El a decedat în urma unei intervenții chirurgicale, iar chirurgul care a efectuat operația a dispărut.

Acesta a susținut că tatăl său, în realitate, a fost omorât de Ceaușescu.