Compania aeriană TAROM a transportat, anul trecut, 1.722.430 de pasageri, reiese din date aferente perioadei ianuarie – noiembrie şi din estimări pentru luna decembrie.

Numărul călătorilor transportaţi în 2009 este mai mic decât cel înregistrat în 2008, când a transportat aproape 1,98 de milioane de pasageri. Potrivit companiei, gradul de ocupare pe cursele operatorului a fost de 55,56% pe rutele regulate externe şi de 58,88% pe cursele regulate interne.

Criza economică i-a adus operatorului aerian naţional pierderi de peste 90 de milioane de lei, înregistrând, în 2009, venituri de 1,11 miliarde de lei, cu 413,3 milioane de lei mai puţin decât fusese stabilit prin buget la începutul anului.

În prima parte a anului, compania s-a confruntat cu o scădere considerabilă a numărului de pasageri, înregistrând în primele trei luni ale anului 2009 un grad mediu de ocupare de 45%, mult sub media planificată.

Această scădere a fost amplificată în zona veniturilor de reducerea numărului de călători la clasa Business. Începând cu luna mai însă, TAROM a înregistrat o uşoară creştere, diminuând astfel impactul negativ al primului trimestru.

SURSA: TAROM