Despre campaniile de manipulare şi dezinformare venite din Rusia se vorbeşte despre mult timp, însă un raport recent realizat la nivelul UE indică şi care ţară europeană este ţinta predilectă a Moscovei.

Campanii sistematice îndreptate împotriva Germaniei

Potrivit raportului publicat marţi de serviciul diplomatic al UE la Bruxelles, Germania se află în centrul eforturilor de dezinformare ruseşti mult mai mult decât orice altă ţară din Uniunea Europeană, scrie dpa.

„Niciun alt stat membru al UE nu este atacat mai violent decât Germania”, se arată în acest raport. Acesta vorbeşte despre „campanii sistematice” atât la nivel politic, cât şi prin intermediul mass-media apropiate de Kremlin.

Pe de altă parte, politicienii din Germania sunt acuzaţi că evită dialogul cu Rusia.

Franţa şi Italia sunt următoarele vizate

De la sfârşitul anului 2015, peste 700 de cazuri referitoare la Germania au fost colectate în baza de date „UE vs. Disinfo” a Uniunii. Franţa a fost vizată de peste 300 de ori, Italia de aproximativ 170 de ori şi Spania de peste 40 de ori.

Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE) analizează rapoartele şi declaraţiile media, disponibile public pe site-ul „UE vs. Disinfo”.

„Kremlinul creează o imagine intelectuală a Germaniei în care există câteva voci sensibile într-un refren de “rusofobie” iraţională”, se arată în raport.

Exemplu de dezinformare din presa rusească

Mai multe campanii ale presei ruse sunt citate drept dovezi.

Una dintre acestea este povestea unei familii ruseşti din Berlin ai cărei trei copii au fost luaţi în custodie de către autorităţi, deoarece starea lor de bine era pusă în pericol. Mass-media din Rusia rulează această poveste de la începutul lunii trecute.

Aceeaşi sursă informează că mass-media şi politicienii ruşi au folosit povestea pentru a acuza autorităţile germane de suprimarea sistematică a ruşilor din Germania. Un site web rusesc a descris incidentul ca „un răspuns la (opozantul rus al Kremlinului Alexei) Navalnîi”.