Reluând avertismentul lansat în această săptămână de către colegul său de la interne Thomas de Maziere, Gabriel a afirmat că, în timp ce Germania deschide săli de sport, barăci şi case pentru familii de refugiaţi, alte ţări ''ridică garduri de sârmă ghimpată la graniţele lor şi închid porţile''.

Comentariile, notează Reuters, reprezintă o săgeată uşor voalată în direcţia Ungariei, care a ridicat un gard la graniţa sa cu Serbia şi a început construirea altuia la frontiera sa cu Croaţia, pentru a opri afluxul de refugiaţi de război din Siria, Irak, Afganistan şi din alte regiuni să intre în spaţiul Schengen.

''Europa este o comunitate de valori bazate pe empatie şi solidaritate umană şi, cu timpul, cei care nu împărtăşesc valorile noastre nu mai pot conta pe banii noştri'', a declarat Gabriel. ''Dacă se continuă astfel, Europa este în pericol, mai mult decât era din cauza crizei financiare sau a crizei elene', a adăugat ministrul german.

Reuters precizează că politica premierului ungar Viktor Orban, de închidere a graniţelor şi de introducere a unor legi ce fac mai uşor pentru guvernul său să-i respingă pe imigranţi, a contribuit la reducerea afluxului de solicitanţi de azil care călătoresc prin Austria şi intră în Germania.

Dar imaginile cu poliţişti ungari care au făcut uz de gaze lacrimogene şi tunuri cu apă împotriva refugiaţilor au umbrit de asemenea imaginea Europei şi au pus în evidenţă divizările în ce priveşte modul de răspuns la afluxul a sute de mii de persoane – bărbaţi, femei şi copii – care au fugit dintr-un Orient Mijlociu răvăşit de război. AGERPRES