Țările cu cel mai mic risc de cutremure. În plus, economiștii estimează că seismele costă, în medie, anual, 45 de miliarde de dolari economia globală, subliniind imensa povară financiară pe care o impun țărilor din întreaga lume. Deși nu putem prezice sau preveni cutremurele, putem fi pregătiți pentru ele, înțelegând unde se produc frecvent, scrie worldatlas.com.

Țările cu cel mai mic risc de cutremure

Ciad, Niger, Bahamas, Coasta de Fildeș, Burkina Faso, Finlanda, Danemarca, Letonia și Uruguay sunt țările care prezintă cel mai mic risc de cutremure, deoarece sunt mai îndepărtate de faliile active și nu se confruntă cu teste nucleare, mișcări subterane sau activități umane extreme, cum ar fi mineritul și fracturarea hidraulică.

Cu toate acestea, este esențial de reținut că nici măcar țările cu risc scăzut seismic nu sunt imune la alte dezastre naturale, cum ar fi inundațiile, incendiile de vegetație și secetele.

1. Ciad

Situat în nordul Africii centrale, Ciad prezintă un risc extrem de scăzut de cutremure și se află foarte departe de faliile tectonice majore. Cea mai apropiată falie tectonică este limita plăcilor africană și arabă, la aproximativ 2.100 de kilometri distanță.

Majoritatea țărilor vecine Ciadului prezintă, de asemenea, un risc extrem de scăzut. Ciad este, însă, predispus la alte dezastre naturale, inclusiv inundații, secete și incendii de vegetație. În 2022, inundații catastrofale au distrus peste 50.000 de case și au provocat moartea a cel puțin 22 de persoane.

2. Nigeria

Nigeria nu se află nici ea pe nicio falie majoră și prezintă un risc extrem de scăzut de cutremure. Cea mai apropiată falie tectonală, limita dintre plăcile eurasiatică și africană, se află la o distanță de aproximativ 2.400 de kilometri. Nigerul prezintă un risc extrem de ridicat de dezastre naturale, cum ar fi inundații, secete și incendii de vegetație.

3. Bahamas

Bahamas este destul de departe de faliile tectonice majore, cea mai apropiată limită dintre plăcile nord-americană și caraibiană fiind la aproximativ 480 de kilometri distanță. Această falie tectonică, care afectează alte țări din Caraibe, poate provoca și în Bahamas un cutremur, foarte rar.

Deși nu prezintă risc de cutremure, Bahamas prezintă un risc ridicat de inundații. În plus, din cauza apropierii de alte țări predispuse la cutremure, Bahamas prezintă un risc mediu de tsunami, în special în zonele joase ale țării.

4. Coasta de Fildeș

Coasta de Fildeș este situată pe coasta de vest a Africii și are o activitate seismică foarte redusă. Cea mai apropiată falie tectonică majoră, limita dintre placa africană și placa sud-americană, se află în Oceanul Atlantic, la aproximativ 1288 km distanță.

Coasta de Fildeș prezintă multe alte riscuri de dezastre naturale similare cu cele ale celorlalte țări africane de pe această listă, inclusiv incendii de vegetație, inundații, deficit de apă și căldură extremă. Ploile torențiale din 2022 au provocat inundații masive, afectând aproape 2.000 de gospodării și ucigând cel puțin 15 persoane.

5. Burkina Faso

Burkina Faso este o țară fără ieșire la mare din Africa de Vest, învecinată cu alte două țări de pe această listă, Coasta de Fildeș și Niger. Cea mai apropiată limită a plăcii tectonice de Burkina Faso este aceeași cu a Coastei de Fildeș și se află la aproximativ 1.930 km de țară. În ceea ce privește alte dezastre naturale, Burkina Faso prezintă un risc ridicat de inundații, incendii de vegetație și secete.

6. Finlanda

Cutremurele din Finlanda sunt relativ slabe, magnitudinea lor variind de obicei între 0 și 4 pe Richter. Finlanda nu are nici un vulcan activ de care să-și facă griji, așa că localnicii sunt norocoși și nu se tem de frecvența și intensitatea dezastrelor naturale.

7. Norvegia

Norvegia este una dintre țările Europei în care activitatea seismică este sporadică. Această țară situată în partea de nord-vest a Europei nu a experimentat nicio activitate seismică intensă sau periculoasă în ultimii zece ani.

Bergen, Norvegia
Bergen, Norvegia (SURSA FOTO: Dreamstime)

8. Letonia

Situată în nord-estul Europei de-a lungul Mării Baltice, Letonia se află la aproximativ 1.700 km de principalele falii tectonice. Drept urmare, cutremurele sunt aproape inexistente, cutremurele naturale nedepășind magnitudinea 3 pe Richter.

9. Malta

Arhipelagul maltez se sprijină pe partea mai sigură a plăcii africane. După colonizarea Maltei de către britanici, au existat foarte puține activități seismice în acea parte a Mării Mediterane. Malta a suferit doar șapte cutremure în ultimii 500 de ani. Din cauza pagubelor atât de limitate de-a lungul istoriei sale, Malta este considerată o zonă cu risc scăzut de cutremur.

10. Uruguay

Uruguay, situată în America de Sud, de-a lungul coastei Atlanticului, este una dintre țările cu cel mai mic risc de cutremure din cele două Americi. Se află la aproximativ 1.600 km de o falie tectonică majoră, ceea ce face ca cutremurele să fie extrem de limitate. Dacă și când au loc cutremure, acestea au întotdeauna o magnitudine mică. Deși Uruguay nu prezintă un risc mare de cutremure, prezintă un risc ridicat de inundații.