Aceste rezerve valutare comune ar permite ţărilor BRICS să lupte împotriva influenţei negative a fluctuaţiilor de pe pieţele valutare.

China, care deţine cele mai mari rezerve valutare internaţionale, va avea cea mai mare contribuţie la acest fond, dar mai puţin decât se anunţase iniţial – 240 miliarde de dolari – iar oficialii susţin că va mai dura până când fondul va deveni operaţional.
Monedele principalelor ţări emergente, în frunte cu rupia indiană şi realul brazilian, înregistrează de mai multe luni o scădere semnificativă, în condiţiile în care investitorii se reorientează spre SUA în aşteptarea unei majorări a dobânzii de bază în cea mai mare economie mondială. În aceste condiţii, băncile centrale din anumite state emergente au recurs la achiziţii masive de monede locale pentru a apăra cursul de schimb.

La reuniunea liderilor BRICS, s-a stabilit că la fondul de rezerve valutare China va contribui cu 41 miliarde de dolari, Brazilia, India şi Rusia cu 18 miliarde de dolari fiecare, iar Africa de Sud cu cinci miliarde de dolari.

Recent, preşedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke, a declarat că banca centrală a SUA ar putea să-şi încetinească ritmul achiziţiilor de obligaţiuni la finele acestui an şi să oprească complet acest program la mijlocul anului următor.

În prezent, Fed cumpără lunar obligaţiuni în valoare de 85 de miliarde de dolari, pentru a stimula creşterea economiei. Anunţând că în perioada următoare îşi va reduce injecţiile de lichidităţi, Fed a pus sub presiune pieţele emergente.

Luna trecută, ţările BRICS au ajuns la un acord de principiu cu privire la viitoarea lor bancă de dezvoltare, care ar urma să dispună de un capital de 50 de miliarde de dolari, însă pentru stabilirea detaliilor finale ar fi nevoie de mai multe luni.

Statele BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) au decis, în luna martie a acestui an, la summitul de la Durban (Africa de Sud), crearea unei bănci proprii de dezvoltare. Cele cinci state membre sunt responsabile pentru 20% din PIB-ul mondial, însă, până acum, nu au reuşit să ajungă la un numitor comun care să le permită să-şi utilizeze puterea economică în influenţa politică.

SURSA: Agerpres