Energia electrică s-ar putea scumpi

De la 1 ianuarie, tarifele de distribuţie pentru energia electrică ar putea creşte cu 6%. Anunțul a fost făcut, luni, de către Gabriel Andronache, vicepreşedintele ANRE.

„Am avut mai multe discuţii cu distribuitorii. Din punctul lor de vedere sunt mai multe solicitări pentru anumite activităţi pe care le desfăşoară, pentru care ar dori bani mult mai mulţi.

De asemenea, şi ei, la rândul lor puteau să facă investiţiile un pic mai calculat, în special pe zona aceasta de transport, astfel încât reţeaua, dacă ar fi fost dezvoltată şi întărită etapizat, nu exista această presiune în momentul de faţă realizată de către prosumatori”, a menţionat Gabriel Andronache, la o conferinţă de specialitate organizată de Ziarul Financiar.

Întrebat dacă există o estimare a creşterii tarifelor de distribuţie la energie electrică pentru 1 ianuarie, valabile pentru anul următor, el a precizat că „va fi în jur de de şase procente”.

300 de mii de gospodării sunt fără curent

Ninsorile abundente şi viscolul au lovit puternic România. Din această cauză, peste 300.000 de gospodării din ţară au rămas fără alimentare cu energie electrică.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, spune că este greu de estimat când anume se vor rezolva toate problemele de alimentare cu electricitate.

Condiţiile meteo extreme îngreunează, la acest moment, intervenţia echipelor. Totuşi, până la finalul zilei de luni, 27 noiembrie, majoritatea defecţiunilor din reţea ar trebui să fie soluţionate.

Sebastian Burduja spune că, la acest moment, peste 175 de echipe de intervenţie se află pe teren şi intervine. „Este un nivel de mobilizare fără precedent”, subliniază şeful de la Ministerul Energiei.

„Per total sistemul energetic s-a comportat bine. Sigur că problemele sunt locale și ele nu sunt deloc ușoare, ai vânt de 90-100 de km/h, vizibilitate spre zero, viscol, deci Cod Roșu. Acum este o ușoară ameliorare din ce mi-au spus echipele din teren. A scăzut intensitatea vântului, dar a venit noaptea și intervențiile sunt foarte dificile.

Pentru a repara aceste linii de înaltă, medie sau joasă tensiune înseamnă să te duci pe un câmp în locuri greu accesibile oricum ar fi, pe un drum care poate că nu a putut fi deszăpezit și acolo să te urci pe un stâlp la mare înălțime, în bătaia vântului și să refaci ceea ce este de reparat.

Omenește astfel de intervenții nu se pot desfășura în condițiile care au existat și care probabil vor continua și la noapte.

Îi rugăm pe românii afectați și sunt în continuare 300.000 de puncte de consum afectate să mai aibă răbdare pentru că facem efectiv ce este omenește posibil. Sunt peste 175 de echipe de intervenție în teren ceea ce este un nivel de mobilizare fără precedent”, a precizat Sebastian Burduja pentru B1TV.