Furtuna secolului face ravagii în Crimeea

O furtună devastatoare, numită de presa rusă „Furtuna Secolului” sau „Megafurtuna,” a lovit cu putere sudul Rusiei și Peninsula Crimeea.

Aceasta a adus cu ea rafale de vânt violente și valuri uriașe, potrivit anunțurilor autorităților locale. Evenimentul a avut loc duminică și a provocat întreruperi semnificative de electricitate, afectând aproximativ jumătate de milion de locuitori, conform AFP.

Regiunea Krasnodar, unde se găsesc stațiunile balneare Soci și Anapa, a fost puternic afectată. Sute de arbori și numeroase construcții metalice de pe plaje au fost smulse de vântul puternic în timpul nopții de duminică spre luni, conform filialei locale a Ministerului rus al Situațiilor de Urgență.

La Vitiazevo, în apropiere de Anapa, un cargou mare sub pavilionul Belizelor, numit „Blue Shark,” a eșuat din cauza furtunii. În același timp, la Novorosiisk, Consorțiul Caspian Pipeline a anunțat suspendarea încărcării petrolului și adăpostirea petrolierelor din cauza condițiilor meteorologice extrem de nefavorabile.

Rafalele de vânt au atins viteze de până la 24 de metri pe secundă, iar valurile au atins înălțimi de până la opt metri.

Vremea și-a făcut de cap în Crimeea

În Peninsula Crimeea, Marea Neagră s-a revărsat peste autostrăzi, iar imaginile difuzate de televiziunea rusă arată valuri care se sparg peste mașini încercând să navigheze prin apă.

Guvernatorul Crimeei, Serghei Aksionov, a declarat o zi liberă pentru luni din cauza stării meteo.

În urma furtunii, aproximativ 500.000 de persoane din Crimeea au fost afectate de întreruperi ale alimentării cu energie electrică, conform unui consilier al lui Aksionov, Oleg Criucikov.

Furtuna continuă să genereze probleme semnificative, iar autoritățile locale depun eforturi pentru a face față consecințelor acestei fenomene meteorologice extreme.

Condiții meteo extreme în regiune de sud a Ucrainei

În regiunile sudice ale Ucrainei, în special în Odesa, s-au înregistrat condiții meteorologice de iarnă și furtuni extreme. Ele afectează atât viața civilă și disponibilitatea infrastructurii, cât și operațiunile militare, arată The Atlas News.

O parte din furtună se suprapune cu regiunile de graniță din Rusia. Se pare că aproximativ 400 de localități din Ucraina nu au energie electrică.

În Crimeea ocupată, consilierul instalat de Rusia, Oleg Kryuchkov, a declarat că 498.000 de persoane au rămas fără electricitate, citând compania energetică de stat rusă Krymenergo.

Zelenski a mulțumit militarilor și serviciilor de salvare pentru că au făcut față atât vremii furtunoase, cât și temperaturilor scăzute, în timpul sarcinilor lor respective în întreaga țară.

În zonele afectate au fost raportate mai multe perturbări civile, precum:

  • Vânturi puternice
  • inundații
  • drumuri pline de zăpadă și case înzăpezite
  • linii electrice doborât
  • pagube la clădiri și vehicule

De asemenea, se raportează lipsa accesului la electricitate, la rețeaua de internet/telefonie și la subinfrastructura aferentă, cum ar fi apa și transportul. Publicația ucraineană Nexta a raportat că viteza vântului a fost de până la 40 de metri pe secundă în Crimeea.

Impactul acestei condiții meteorologice asupra condițiilor militare, în special în condițiile în care continuă luptele grele pentru Avdiivka și alte locații cheie din estul și sudul liniilor de front ale invaziei rusești în Ucraina, va fi probabil semnificativ.

Pe coastă, mai multe tranșee militare rusești din Crimeea ar fi fost spălate de un val mare de furtună. Sunt de așteptat și alți factori, cum ar fi

  • hipotermia
  • poziții obscure
  • camuflaj în zăpadă
  • încetinirea sistemelor mecanice și electrice
  • diversele efecte standard ale evenimentelor meteorologice reci sau extreme asupra conflictelor.