Sebastian Burduja, despre intervenţiile în zonele afectate de viscol. Câte echipe sunt pe teren?

Sebastian Burduja, mesaj pentru români. Ninsorile abundente şi viscolul au lovit puternic România. Din această cauză, peste 300.000 de gospodării din ţară au rămas fără alimentare cu energie electrică.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, spune că este greu de estimat când anume se vor rezolva toate problemele de alimentare cu electricitate.

Condiţiile meteo extreme îngreunează, la acest moment, intervenţia echipelor. Totuşi, până la finalul zilei de luni, 27 noiembrie, majoritatea defecţiunilor din reţea ar trebui să fie soluţionate.

Sebastian Burduja spune că, la acest moment, peste 175 de echipe de intervenţie se află pe teren şi intervine. „Este un nivel de mobilizare fără precedent”, subliniază şeful de la Ministerul Energiei.

„Per total sistemul energetic s-a comportat bine. Sigur că problemele sunt locale și ele nu sunt deloc ușoare, ai vânt de 90-100 de km/h, vizibilitate spre zero, viscol, deci Cod Roșu. Acum este o ușoară ameliorare din ce mi-au spus echipele din teren. A scăzut intensitatea vântului, dar a venit noaptea și intervențiile sunt foarte dificile.

Pentru a repara aceste linii de înaltă, medie sau joasă tensiune înseamnă să te duci pe un câmp în locuri greu accesibile oricum ar fi, pe un drum care poate că nu a putut fi deszăpezit și acolo să te urci pe un stâlp la mare înălțime, în bătaia vântului și să refaci ceea ce este de reparat.

Omenește astfel de intervenții nu se pot desfășura în condițiile care au existat și care probabil vor continua și la noapte.

Îi rugăm pe românii afectați și sunt în continuare 300.000 de puncte de consum afectate să mai aibă răbdare pentru că facem efectiv ce este omenește posibil. Sunt peste 175 de echipe de intervenție în teren ceea ce este un nivel de mobilizare fără precedent”, a precizat Sebasatian Burduja pentru B1TV.

De ce nu se pot remedia întotdeauna imediat problemele găsite de echipele de intervenţie?

Ministrul Energiei a adăugat că e imposibil să le ofere oamenilor un termen exact pentru când vor avea din nou curent. Totul depinde de gravitatea defecţiunilor, dar şi de starea vremii în orele următoare.

Burduja explică faptul că nu se pot pune în pericol vieţile celor din echipele de intervenţie, care ar trebui să se urce pe stâlpi, la înălţime, în plin viscol şi în timpul nopţii.

„Este imposibil de dat un termen în momentul ăsta. Sunt zeci de linii afectate și termenul va depinde de cum evoluează vremea și de gravitatea defecțiunilor constatate.

Echipele constată unde este problema pe liniile respective, dar nu pot de multe ori să și remedieze defecțiunea pentru că sunt condiții de vânt puternic și nu pot să se urce pe stâlp. Punem în pericol viața acestor oameni”, a mai afirmat Sebastian Burduja.

Peste 300.000 de gospodării din 412 localităţi, situate în 12 judeţe, sunt fără electricitate. IGSU va veni în ajutor cu 13 generatoare electrice de mare capacitate. Se va putea astfel relua furnizarea apei și a curentului în unele zone.