Românii au rămas fără curent electric. Ce zone sunt afectate

Zeci de localități nu au curent electric. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că sunt afectate 175 de linii de medie tensiune, iar condițiile meteorologice dificile îngreunează accesul în zonele afectate, ceea ce face intervențiile să fie mai dificile.

”Sunt condiţii meteorologice deosebite (cod roşu) în Constanţa, Tulcea, Galaţi şi Brăila, dar şi în alte judeţe. Suntem în contact permanent la nivelul Comandamentului energetic de iarnă, inclusiv cu dispeceratul energetic naţional, IGSU şi distribuitorii. Am convocat de ieri seară o reuniune a Comandamentului pentru astăzi, ora 13:00. În acest moment, sunt afectate 175 de linii de medie tensiune”, a scris pe Facebook ministrul.
Condiţiile meteorologice includ ninsori abundente, vizibilitate scăzută spre zero şi rafale de vânt de peste 90-100 km/h, ceea ce înseamnă acces îngreunat în zonele afectate, precizează el.
Burduja a declarat că până când condițiile meteorologice se îmbunătățesc, intervențiile sunt extrem de dificile. Echipele de tehnicieni ale Rețelelor Electrice Dobrogea, în colaborare cu efectivele suplimentare din regiunile Muntenia și chiar Banat, sunt mobilizate pentru a restabili alimentarea cu energie electrică pentru toți consumatorii afectați.
”Până la ameliorarea condiţiilor meteorologice, intervenţiile sunt extrem de dificile. Echipele de tehnicieni ale Reţele Electrice Dobrogea, împreună cu efective suplimentare din regiunile Muntenia şi inclusiv Banat, sunt mobilizate pentru restabilirea alimentării cu energie electrică pentru toţi consumatorii afectaţi”, afirmă Burduja.

Acesta a anunțat că a dispus remedierea tuturor defecţiunilor cauzate de vreme într-un termen cât mai scurt, ţinând cont de evoluţia condiţiilor din teren.

”Mulţumesc tuturor celor care fac eforturi deosebite în aceste condiţii pentru a asigura funcţionarea întregului sistem energetic naţional. Vom reveni cu concluziile reuniunii Comandamentului energetic de iarnă după ora 14”, afirmă Burduja.

Zeci de localități din Buzău și Brăila nu au curent electric

Aproximativ 50 de localități din județul Buzău și 10 din județul Brăila se confruntă cu lipsa curentului electric din cauza deteriorării rețelelor de transport a energiei electrice cauzate de vânt. De asemenea, în județul Brăila, mai multe trenuri de pasageri sunt blocate în gări.
Conform informațiilor furnizate de ISU Brăila, mai multe trenuri de călători, cu peste 260 de pasageri la bord, sunt oprite în gări pentru a permite echipelor de intervenție să intervină la defecțiunile survenite din cauza vântului puternic. În plus, în conformitate cu avertizarea Cod Roșu, care a fost prelungită până la ora 16:00, toate drumurile naționale și județene din Brăila sunt închise, iar intervențiile se fac numai pentru rezolvarea urgențelor.
În județul Buzău, 46 de localități se confruntă cu lipsa alimentării cu energie electrică. Conform informațiilor furnizate de Instituția Prefectului, aproximativ 38.500 de consumatori sunt afectați de această pana de curent, iar echipele operatorului de electricitate sunt active în teren pentru remedierea avariilor.
Anumite sectoare de pe 4 drumuri naţionale de pe raza judeţului Buzău sunt închise pentru a permite utilajelor să intervină.