Situație dificilă în România din cauza condițiilor meteorologice extreme

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a anunțat că, în urma declanșării codului roșu, toate drumurile județene din Brăila, Călărași, Constanța, Galați și Tulcea au fost închise. Măsura a fost luată pentru a preveni blocarea oamenilor în mașini pe aceste trasee.

În plus, 46 de tronsoane de drumuri naționale din 10 județe, inclusiv restricții pe o parte din autostrada A2, sunt de asemenea închise.

Situația afectează grav și traficul feroviar, cu 53 de trenuri suspendate și întârzieri semnificative la altele. În regiunea Brăila, un tren a rămas blocat între stațiile Lacu Sărat și Traian din cauza unei defecțiuni la locomotivă.

Raed Arafat a menționat că nu există situații medicale grave care să necesite intervenții urgente. Totuși, șeful DSU a evidențiat provocările întâmpinate de echipele de salvare, inclusiv refuzul unor persoane de a părăsi mașinile blocate. Prioritatea este evacuarea persoanelor și aducerea lor în locuri sigure, a punctat Arafat.

„Ne confruntăm și cu situația în care unele persoane refuză să părăsească mașinile în care se află și îngreunează activitatea colegilor care ajung la ei. În cazul în care îi părăsim acolo, ulterior, este posibil să resolicite ajutor.

Ei doresc să scoatem mașinile, nu doar pe ei și, astfel, ducem la întârzieri. Mașinile în acest moment nu pot fi scoase. Prioritar este scoaterea oamenilor din mașini, să fie duși în adăpost, în apropiere”, a declarat șeful DSU la Digi24.

Raed Arafat
SURSA FOTO: Facebook, Raed Arafat

Raed Arafat: Situația este agravată de întreruperile masive de curent electric

Conform lui Raed Arafat, 314.000 de persoane din 412 localități, din 12 județe, sunt afectate de lipsa curentului. IGSU a mobilizat 13 generatoare de curent electric de mare capacitate pentru a restabili furnizarea apei și a curentului în zonele critice.

„La solicitarea ENEL, s-a dat dispoziția pentru a fi imobilizate de IGSU un număr de 13 generatoare electrice de capacitate mare, care vor fi conectate la servicii esențiale pentru a asigura furnizarea apei și curentului în unele zone, suplimentar față de ce a fost dispus de furnizorul de energie electrică”, a mai precizat șeful DSU, potrivit sursei citate.

De asemenea, oamenii vor fi ajutați cu generatoare și vor fi realizate reparații acolo unde este posibil.

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a organizat o videoconferință cu prefecții din țară pentru a discuta despre această situație de urgență. Toate instituțiile implicate sunt îndemnate să depună eforturi maximale pentru a rezolva problemele cauzate de condițiile meteorologice extreme.

În plus, un comandament condus de ministrul Energiei, Sebastian Burduja se concentrează pe gestionarea crizei energetice, a mai precizat Arafat.