"În această perioadă utilizatorii români care au ales planurile tarifare de bază pentru serviciile de roaming vor comunica în ţările UE la aceleaşi costuri ca în România, la care operatorii pot adăuga o taxă suplimentară de maximum 5 eurocenţi/minut pentru apelurile efectuate către statele membre UE, maximum 1,14 eurocenţi/minut pentru apelurile primite, cel mult 2 eurocenţi pentru trimiterea unui mesaj text SMS către ţările UE, în timp ce accesul la internet poate fi taxat suplimentar cu maximum 5 eurocenţi/MB, toate fără TVA", precizează, într-un comunicat de presă, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii ANCOM.

Potrivit sursei citate, dacă un furnizor alege să aplice o suprataxă, fie pentru toate serviciile în roaming – apeluri efectuate, apeluri primite, SMS trimise, date, fie doar pentru anumite servicii, suma dintre tariful naţional în afara reţelei şi suprataxa aplicată nu trebuie să depăşească următoarele tarife maxime reglementate: 0,19 euro/minut (fără TVA) pentru apelurile efectuate, 0,06 euro (fără TVA) pentru trimiterea unui mesaj text (SMS), respectiv 0,20 euro/MB (fără TVA) pentru traficul de date.

ANCOM precizează că utilizatorii de cartele preplătite trebuie să încarce un credit suplimentar din care să se deducă valoarea suprataxei pentru utilizarea serviciilor în roaming, pentru a putea beneficia de aceste servicii.

În ceea ce priveşte modul de aplicare a taxelor suplimentare pentru serviciile de roaming, autoritatea de reglementare oferă un exemplu de calcul: dacă un utilizator român beneficiază în ţară de un abonament ce include 200 minute în reţea + 100 minute naţionale + 100 SMS + 500 MB acces la internet mobil, după consumarea acestora plăteşte 0,16 euro/minut (fără TVA, în reţea/ în afara reţelei), 0,05 euro/SMS (fără TVA, în reţea/ în afara reţelei), respectiv 0,16 euro/MB.

În mod similar se taxează atât apelurile către un utilizator al unui alt operator din România (apel în afara reţelei), cât şi mesajele SMS către aceleaşi categorii de utilizatori, precum şi serviciile de acces la internet.

Conform ANCOM, operatorii pot să pună la dispoziţia clienţilor tarife mai mici sau alte planuri tarifare, precum cele din ofertele speciale pentru perioadele de vacanţă. De aceea, este de preferat ca utilizatorii să analizeze oferta furnizorului propriu înainte de a pleca în călătorie, pentru a alege planul tarifar care se potriveşte cel mai bine nevoilor lor de comunicare.

Pentru călătoriile în afara Uniunii Europene, Autoritatea le recomandă utilizatorilor să verifice tarifele stabilite de fiecare operator pentru ţările pe care le vor vizita, tarifele putând fi în acest caz cu mult mai mari.

Eliminarea completă a tarifelor de roaming în interiorul Uniunii Europene va avea loc la 15 iunie 2017. AGERPRES