În condiţiile războiului politic total din aceste luni, România nu este pregătită să preia preşedinţia Consiliului UE, consideră preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, subliniind că acordul propus de ALDE partidelor parlamentare este „unul dintre ultimele trenuri” în ceea ce priveşte gestionarea cu succes a acestui mandat european.

„Mulţi au spus că solicitarea ALDE de a găsi un consens ar echivala cu un pas în spate în efortul de a stopa abuzurile. Nimic mai fals. Înainte de toate, faptul că astăzi oficialii europeni încep să admită că în România există o gravă problemă reprezentată de protocoale, faptul că astăzi se vorbeşte despre reglementarea ascultărilor abuzive ale telefoanelor sunt şi rezultatul eforturilor ALDE. Eforturi însă realizate cu pragmatism, consecvenţă, folosind atât armele discursului politic, cât şi pe cele ale diplomaţiei. Trebuie să înţelegem momentul prin care trece România şi de aceea acordul propus de ALDE este extrem de important. În primul rând, trebuie spus că în condiţiile războiului politic total din aceste luni, România nu este pregătită să preia preşedinţia Consiliului UE. Este un avertisment în al doisprezecelea ceas pe care îl adresez cu responsabilitate tuturor oamenilor politici, în special preşedintelui României şi liderilor partidelor parlamentare din opoziţie”, a scris joi Tăriceanu pe Facebook.

În opinia sa, „cine crede că liderii europeni vor fi înţelegători, când în an electoral oamenii politici de la Bucureşti se vor în război, se înşală”, iar „România deja pierde teren şi va avea enorm de pierdut dacă lucrurile nu se schimbă de urgenţă”.

„Dacă preşedintele şi partidele de opoziţie vor continua să nege evidenţa protocoalelor nelegale şi abuzurilor şi vor refuza orice dialog pentru ca România să meargă înainte, atunci vom rata o mare şansă pe care o avem de a ne impune vocea la nivelul Uniunii Europene. Vom continua să fim trimişi la colţ de către liderii europeni care înţeleg mult mai bine jocurile politice şi diplomatice şi acţionează în interesul propriilor ţări. Acordul propus de ALDE este unul din ultimele trenuri, dacă nu ultimul în ceea ce priveşte gestionarea cu succes a preşedinţiei Uniunii Europene”, adaugă el.

 

Tăriceanu apreciază că acordul propus de ALDE este „un apel deschis la responsabilitate”.

UPDATE:  Guvernul este foarte bine pregătit să gestioneze Preşedinţia română a Consiliului UE de anul viitor, a afirmat, joi, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

„Recunosc că nu am înţeles foarte bine la ce se referă domnul preşedinte Tăriceanu atunci când spune că România nu este pregătită pentru gestionarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Ce pot să vă spun eu cu toată responsabilitatea: Guvernul este foarte bine pregătit să gestioneze Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene de anul viitor, lucru recunoscut de altfel şi de secretarul general al Comisiei Europene. Camera Deputaţilor este foarte pregătită pe dimensiunea parlamentară a acestui lucru. Deci, eu nu pot să spun că România nu este pregătită, ba dimpotrivă”, a precizat Dragnea la Palatul Parlamentului.