Călin Popescu Tăriceanu este de părere că pe președintele Klaus Iohannis nu îl interesează cu adevărat problemele din justiție. El este de părere că șeful statului “folosește referendumul ca o trambulină pentru a intra în jocul politic”. Și asta pentru că, spune președintele Senatului, urmează alegerilor prezidențiale.
Tăriceanu a menționat că pe data de 26 mai va merge să pună ștampila pe candidații pentru alegerile pentru Parlamentul European, deoarece reprezintă o miză pentru România și români. În opinia sa, sunt foarte multe teme de interes pentru români care se dezbat în forul european.
În ceea ce privește referendumul, șeful Senatului a spus că “președintele nu e interesat de problemele de justiție”. În opinia sa, el se folosește de această acțiune “ca instrument pentru a intra în jocul politic pentru alegerile de la toamnă”.
“Folosește referendumul ca o trambulină pentru a intra în jocul politic”, a comentat Tăriceanu. El a spus și pe ce își bazează teoria. “Președintele vine cu două teme. Vrea să scoată din zona amnistiei și grațierii problemele de corupție. Al doilea lucru, vrea ca să interzică Guvernului să dea OUG pe justiție, Cod penal”, a spus Tăriceanu. Potrivit liderului ALDE, pentru prima temă, dacă referendumul este considerat valid și majoritatea cetățenilor aprobă inițiativa, atunci ar urma să se petreacă următorii pași: “Ar presupune o inițiativă cetățenească semnată de 500.000 de cetățeni care susțin acest punct de vedere. Acest lucru trebuie să meargă la Parlament, care să facă o modificare a Constituției în acest sens. Constituția spune că inițiativele cetățenești nu pot să vizeze amnistia și grațierea. Or, președintele nu știe acest lucru esențial care ține de Constituție, sau e o dovadă în plus a acestui joc”, a spus Tăriceanu.
În ceea ce privește a doua temă abordată, președintele Senatului a menționat că “e făcut pentru guvernul Cioloș”. “Domnul Cioloș a dat OUG pe Codul penal în 2016. Această întrebare ar trebui completată cu Guvernul actual.