Pawel Borys, arhitectul programului şi totodată preşedintele Fondului Naţional de Dezvoltare, a apreciat că programul guvernamental ar putea demara la începutul anului următor. Acest program ar urma să fie doar prima fază dintr-o reformare de amploare a industriei, Cabinetul de la Varşovia având în vedere şi revizuirea actualului sistem de fonduri de pensii, care gestionează active în valoare de 54 de miliarde de dolari, inclusiv 43% din flotarea liberă a Bursei de la Varşovia.

„Vrem să abordăm problema nivelului redus de economisire în rândul polonezilor. Acesta este un element cheie pentru construirea unei pieţe de capital puternice şi pentru stimularea inovaţiei în această parte a Europei”, a spus Pawel Borys.

Chiar dacă detaliile programului ar urma să fie dezvăluite joi, la o conferinţă de presă, de Cabinetul de la Varşovia, Borys a spus că propunerile au primit deja reacţii pozitive din partea mai multor investitori internaţionali, care l-au asemănat cu planul de pensii de tip 401(k) din SUA şi sistemul de pensii la locul de muncă din Marea Britanie.

Reformarea sistemului de pensii ar urma să fie cel mai important proiect legislativ în domeniul economic elaborat de noul premier Mateusz Morawiecki, numit în luna decembrie 2017. Fost director de bancă, Morawiecki are drept sarcină să menţină economia Poloniei pe creştere şi să calmeze disputele Varşoviei cu partenerii internaţionali.

Borys a precizat că revizuirea actualelor fonduri de pensii ar urma să fie detaliată ulterior. În urmă cu doi ani, planurile vizau transferarea a aproximativ 75% din activele fondurilor de pensii către conturile individuale de pensii iar restul să ajungă la fondul de rezervă demografică al statului. Principalele elemente ale programului „rămân neschimbate”. a spus Borys.

SURSA: Agerpres