In ultimii 5 ani violurile denunţate la autorităţi, plângerile depuse deci la poliţie, au crescut cu 18 la sută. De la circa 10.800 de fapte comise în 2010 s-a ajuns la circa 12.800 în 2014. Si mai îngrijorător, violurile asupra minorilor au crescut în aceaşi perioadă cu 20 de procente.

Nu e vorba aici decât de afacerile semnalate autorităţilor şi transmise parchetului, cu alte cuvinte nu vorbim decât despre « partea vizibilă a icebergului » cum scrie Le Figaro. Zona gris rămâne importantă, cei care efectuează anchetele de mare amploare în Franţa în rândul victimelor afirmă că rata plângerilor depuse pentru viol este sub 10 la sutà din realitate.

Un specialist în afaceri criminale citat de ziarul conservator recunoaşte că « e greu de spus astăzi dacă actele în sine sau recunoaşterea existenţei lor face ca statisticile să explodeze în ultimii ani ». In urmà cu un deceniu, fenomenul violurilor începue să diminueze statistic. Experţii ajunseseră astfel la concluzia că după o fază în care victimele, încurajate de stat, erau incitate să depună plangere, « stocul » de afaceri neelucidate începuse să diminueze. De 5 ani însă, cifrele urcă din nou. Cum se explică acest lucru ? « Poate pentru că prezenţa unui personal feminin tot mai numeros în unităţile de poliţie ajută victimele să vorbească mai uşor » spune acelaşi analist interogat de Figaro.

Sursa: RFI