"Creşterea Chinei va încetini în acest an la 7,7%, faţă de 9,3% anul trecut, din cauza reducerii exporturilor şi a unei creşteri mai puţin rapide a investiţiilor”, a anticipat banca în ultimul său raport privind Asia de Est şi zona Pacificului, dat publicităţii la Singapore. BM se aştepta până în prezent la un avans de 8,2% al economiei chineze în acest an.

Conform prognozelor, în 2020, China va deveni cea mai mare putere economică devansând SUA. Creşterea Produsului Intern Brut (PIB) al Chinei se va accelera din nou în 2013, ajungând la 8,1%, datorită îndeosebi efectelor măsurilor de relansare economică adoptate de guvern şi a majorării aşteptate a investiţiilor, a precizat BM.

“Încetinirea din acest an a Chinei este semnificativă, iar unii specialişti se tem că s-ar putea agrava”, avertizează BM, menţionând totodată că nu se aşteaptă la o prăbuşire vertiginoasă a creşterii economice. “Riscul unei aterizări forţate a economiei chineze rămâne redus”, adaugă BM.

Ce pune în pericol economia Chinei

Încetinirea Chinei ar urma să antreneze după sine ansamblul ţărilor în curs de dezvoltare din Asia de Est şi zona Pacficului, a căror creştere se va plafona în acest an la 7,2%, cu un punct sub valoarea de anul trecut. Ţările din regiune numite ‘în curs de dezvoltare’ nu includ Japonia şi Australia, potrivit definiţiei Băncii Mondiale.

Economia regiunii se va relansa în 2013 pentru a ajunge la 7,6%, alimentată de cererea internă, însă o agravare a crizei din zona euro, o consolidare a măsurilor de austeritate bugetară în Statele Unite sau încetinirea prelungită a creşterii chineze rămân factori importanţi de risc, atrage atenţia BM.
“Nicio regiune în curs de dezvoltare nu va fi ferită, dacă situaţia din Europa va continua să se degradeze în mod semnificativ (…) O criză va antrena o cădere de peste două puncte a creşterii PIB din regiune în 2013”, avertizează Banca Mondială.

Sursa: Agerpres