Tanczos Barna: HORECA ar putea fi scutită de taxe mărite, cu o condiție clară
Sectorul HORECA ar putea beneficia în continuare de cota redusă de TVA de 11%, însă doar dacă demonstrează performanță în ceea ce privește plata taxelor. Acesta este mesajul transmis joi de vicepremierul Tanczos Barna, care a subliniat că în luna octombrie autoritățile vor evalua modul în care operatorii din turism și alimentație publică își respectă obligațiile fiscale.
Barna a explicat că numeroase unități din domeniu au semnat deja contracte pe tot parcursul anului 2025, incluzând în prețuri taxele actuale, astfel că orice modificare bruscă ar afecta grav întreaga industrie. Totodată, vicepremierul a menționat că decizia finală privind menținerea cotei reduse va depinde strict de gradul de conformare fiscală.
„Am propus-o eu pentru că HORECA la nivel european operează cu cotă redusă cu excepţia a două sau trei state membre. Este un domeniu unde concurenţa internaţională este acerbă. HORECA trebuie să fie în continuare competitivă pe plan internaţional. Sunt foarte multe contracte semnate deja de unităţile de cazare în care au fost incluse taxele, impozitele, costurile de anul acesta, de la începutul anului, şi cred că este o abordare absolut corectă din partea domnului prim-ministru când a spus: Ok, putem să acceptăm argumente, dar în acelaşi timp acest domeniu trebuie să performeze şi în ceea ce priveşte plata taxelor şi această performanţă se va verifica în octombrie şi în cazul în care există performanţă cu siguranţă se poate păstra cota redusă de 11%. (…) Domnul Anastasiu a susţinut propunerea”, a declarat Tanczos Barna, evidențiind sprijinul primit și din partea vicepremierului Dragoș Anastasiu.

România, pe marginea prăpastiei fiscale datorită deficitului record
În paralel, premierul Ilie Bolojan a tras un semnal de alarmă privind dezechilibrele bugetare acute și absorbția redusă a fondurilor europene, considerate principalele vulnerabilități ale economiei românești.
România a înregistrat anul trecut cel mai mare deficit din Uniunea Europeană, raportat la PIB, iar actualul nivel al deficitului evocă criza financiară din 2010, când autoritățile au fost forțate să mărească TVA-ul și să reducă salariile bugetarilor. România riscă să piardă accesul la finanțare externă și la fonduri europene, ceea ce ar putea duce la oprirea marilor proiecte de infrastructură și la incapacitatea de a plăti salarii și pensii.
Guvernul a convenit deja cu Comisia Europeană un pachet de măsuri fiscale ce urmează să fie legiferate rapid, inclusiv majorarea cotei generale de TVA de la 19% la 21%, menținerea unei singure cote reduse de 11% (cu excepția unor sectoare performante, cum ar fi HORECA, dacă îndeplinesc condițiile), precum și dublarea impozitului pe cifra de afaceri a sectorului bancar, de la 2% la 4%.