Guvernul a efectuat în primul trimestru mai puţine cheltuieli curente şi de investiţii pentru a se încadra în ţinta de deficit bugetar, în condiţiile în care încasările fiscale au fost sub nivelul programat, a declarat pentru Mediafax reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.

Tănăsescu a explicat că deficitul bugetar din primul trimestru s-a ridicat la 8,15 – 8,16 miliarde de lei, îndeplinindu-se astfel ţinta stabilită cu FMI, de 8,25 miliarde de lei, dar se observă probleme la încasarea veniturilor bugetare, care au condus la efectuarea unor cheltuieli mai mici.

„Probabil că au fost făcute mai puţine cheltuieli pe partea de cheltuieli curente, probabil că o parte pe cheltuielile de investiţii. (…) Cert este că aşa cum arată execuţia pe primul trimestru, din punctul nostru de vedere, este o execuţie corectă”, a spus reprezentantul României la FMI.

Tănăsescu a precizat că în trimestrele următoare discuţiile se vor axa pe modul în care aceste cheltuieli vor fi efectuate, dar şi pe găsirea unor soluţii pentru accelerarea colectării veniturilor la buget.

„Primul trimestru este în general un trimestru mai slab şi nu numai în România, ci peste tot în Europa. Făcând o comparaţie a execuţiilor bugetare observăm acest lucru”, a încheiat Tănăsescu.

Conform unei analize Capital, cheltuielile bugetare au crescut în primele două luni din 2010, comparativ cu 2009, în timp ce veniturile au scăzut.

Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a declarat, marţi pentru Mediafax că datele privind execuţia bugetară disponibile la 25 aprilie indică în mod clar că deficitul s-a încadrat în ţinta convenită cu FMI, de 8,25 de miliarde lei. Ţinta pentru deficitul bugetului general consolidat pentru acest an este de 31,9 miliarde lei.

SURSA: Mediafax

DETALII:
Citeşte şi Start voios în al doilea an de criză: statul creşte cheltuielile