Butyka a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare în România în ianuarie, dar Statele Unite vor cere aducerea lui pe teritoriul american pentru a fi judecat, declarat purtătorul de cuvânt al procuraturii din Los Angeles, Thom Mrozek. În cazul în care va fi condamnat, Butyka riscă până la zece ani de închisoare, în condiţiile în care este acuzat că a spart 25 de computere la Jet Propulsion Laboratory (JPL) în decembrie 2010, cauzând un prejudiciu de 500.000 de dolari şi făcându-le inutilizabile timp de mai multe luni.

În vârstă de 26 ani, Robert Butyka a fost reţinut de DIICOT şi a fost arestat preventiv, în 16 noiembrie 2011, pentru 29 de zile, de Judecătoria Cluj-Napoca. El a fost acuzat de comiterea infracţiunilor de acces fără drept la un sistem informatic, prin încălcarea măsurilor de securitate, perturbare gravă a funcţionării unui sistem informatic prin introducerea, modificarea şi deteriorarea datelor informatice şi prin restricţionarea accesului la aceste date şi deţinere fără drept a unui program informatic în scopul săvârşirii acestor infracţiuni, prevăzute de articolul 42, alineatele 1 şi 3, articolele 45 şi 46, alineatul 2, din Legea 161/2003.

Butyka urmează să fie pus în libertate, în condiţiile în care sentinţa din 17 ianuarie a Judecătoriei Cluj-Napoca, de condamnare la trei ani de închisoare cu suspendare, este executorie, deşi nu este definitivă. Ea poate fi atacată cu recurs în termen de zece zile de la comunicare, recursul urmând să fie judecat de Curtea de Apel Cluj.

Butyka şi-a recunoscut fapta în faţa instanţei, iar ulterior avocatul acestuia a cerut ca procesul să se judece cu uşile închise pentru că infracţiunea ar aduce atingere demnităţii inculpatului. Judecătorul a aprobat cererea. Din dosar a fost disjuns un altul în care se va judeca latura civilă, după ce National Aeronautics and Space Administration (NASA) s-a constituit parte civilă şi solicită 580.000 de dolari drept despăgubiri. Pentru acesta, Judecătoria a dat termen în data de 13 martie.