EFE relatează că, în urma inundațiilor și alunecărilor de teren care au avut loc în provincia Cagayan, provocate de taifunul Vamco, în trecerea sa prin nordul arhipelagului Filipine, au mai fost descoperite încă 9 persoane decedate, numărul acestora ajungând la 48.

Chiar dacă taifunul a părăsit arhipelagul vineri dimineața, au urmat inundații puternice în provincia Cabayan, unde 24 dintre cele 28 de municipalităţi se află sub ape.

Zeci de mii de persoane sunt blocate

Autoritățile au anunțat că zeci de mii de persoane sunt blocate de inundaţii în Cagayan şi în alte provincii învecinate, în timp ce forţele armate şi echipele de salvare încearcă să vină în ajutorul celor afectaţi cu vehicule şi elicoptere.

Peste 1 milion de persoane au rămas fără energie electrică, în special pe insula Luzon, inclusiv în regiunea capitalei Manila, în timp ce peste 400.000 de locuitori au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele.

Taifunul a scăzut în intensitate

Taifunul Vamco, numit Ulysses pe plan local, a scăzut din intensitate după ce a atins zona de uscat în Filipine, însă s-a înteţit din nou, pe măsură ce a părăsit teritoriul ţării.

Fenomenul meteorologic se îndreaptă spre Vietnam, fiind însoţit de vânturi de până la 120 de kilometri la oră şi de rafale de până la 150 de kilometri la oră, potrivit meteorologilor.

Oficialii au comparat ploile torenţiale aduse de taifun cu cele care au însoţit trecerea furtunii tropicale Ketsana care, în septembrie 2009, a adus într-o singură zi în capitală cantitatea de precipitaţii înregistrată de obicei într-o lună, provocând decesul a peste 740 de persoane.

Vamco a fost al 21-lea ciclon tropical care a lovit Filipine anul acesta şi al cincilea din octombrie. Cel puţin 50 de persoane au murit şi peste trei milioane au fost afectate de cele patru cicloane anterioare, notează agerpres.ro.

Cel mai puternic taifun care a lovit ţara a fost Haiyan, care a ucis peste 6.300 de persoane şi a condus la strămutarea a alţi peste patru milioane de locuitori, în noiembrie 2013.