Ungaria şi Bulgaria se pot baza una pe cealaltă ca aliaţi în apropiatele dezbateri cheie despre viitorul Uniunii Europene, a subliniat Szijjarto la o conferinţă de presă după întâlnirea cu premierul bulgar Boiko Borisov. Cele două ţări participă ca aliaţi în dezbaterea privind imigraţia ilegală şi ambele sunt de acord că aceasta trebuie oprită la frontierele externe ale UE, a completat şeful diplomaţiei ungare. 

El a lăudat în acest context guvernul bulgar pentru eforturile şi 'excelenta' performanţă în protejarea acestei frontiere şi a exprimat sprijinul Budapestei pentru primirea cât mai rapidă a Bulgariei în spaţiul Schengen. 

De asemenea, Szijjarto vede în Bulgaria un aliat al Ungariei în protejarea valorilor creştine ale Europei, considerate de ambele ţări un fundament al blocului comunitar, notează agenţia MTI. 

Ministrul de externe ungar a mai spus la Sofia că a discutat cu premierul Borisov şi despre noua lege a educaţiei din Ucraina, ce restrânge învăţământul în limbile minorităţilor naţionale. 

Guvernele de la Budapesta şi Sofia consideră această lege ca fiind 'inacceptabilă' şi îndreptată împotriva valorilor europene, ea limitând considerabil drepturile comunităţilor relativ numeroase ungare şi bulgare din Ucraina, a indicat Szijjarto la conferinţa de presă şi a menţionat că Ungaria şi Bulgaria vor protesta împotriva acestei legi în toate forurile europene.

AGERPRES