Cel puţin 19 persoane au murit şi peste 300 au fost rănite ca urmare a unui seism cu magnitudinea de 5,2 produs marţi în estul Pakistanului, potrivit ultimului bilanţ oferit de oficiali guvernamentali şi din cadrul poliţiei pakistaneze.

Fotografii şi înregistrări video realizate de mass-media locale au arătat zeci de clădiri şi case prăbuşite, copaci smulşi din rădăcină şi drumuri crăpate în Mirpur, oraş în partea pakistaneză a provinciei disputate Kashmir, la graniţa cu India, relatează agențiile internaționale de presă.

Un bilanţ anterior se referea la opt morţi şi peste 100 de răniţi.

Epicentrul seismului a fost stabilit la o adâncime de 10 kilometri, la 23 de kilometri nord de oraşul Jhelum, de-a lungul graniţei dintre provincia Punjab şi Kashmirul aflat sub control pakistanez, potrivit Institutului American de Geofizică (USGS).

Cutremurul ”a fost resimţit în cea mai mare parte a provinciei Punjab şi în anumite zone din Khyber Pakhtunkhwa”, în nord-vestul Pakistanului, a declarat seismologul pakistanez Muhammad Riaz.

”Cel mai afectat a fost oraşul Mirpur” din Kashmirul pakistanez, a mai spus el.

”Cel puţin 19 persoane au murit şi alte 300 de persoane au fost rănite”, a declarat Sardar Gulfaraz, adjunct al inspectorului principal din Mirpur.

Doi martori contactaţi telefonic din Mirpur au declarat pentru AFP că o clădire s-a prăbuşit în acest oraş, cunoscut pentru locuinţele luxoase şi legăturile strânse cu Regatul Unit. Jumătate din cei 450.000 de locuitori ai oraşului au paşapoarte britanice şi pakistaneze.

Seismul a fost resimţit până la New Delhi. Agenţia Press Trust of India a raportat că oameni panicaţi au ieşit din case şi birouri în mai multe provincii indiene, între care Rajasthan, Punjab şi Haryana.

”Cutremurul a fost resimţit, dar nu a fost înregistrate pagube materiale”, a declarat Amir Ali, de la Departamentul de gestionare a dezastrelor din Kashmirul indian.

Armata pakistaneză a anunţat că a mobilizat avioane şi echipaje medicale, precum şi trupe în zonele afectate din Kashmirul controlat de Pakistan.

Pakistanul se numără printre statele frecvent afectate de cutremure, ţara situându-se în zona de coliziune a plăcii tectonice indiene şi cea eurasiatică, din nord.

În octombrie 2015, un cutremur de 7,5 a lovit Pakistanul omorând aproape 400 de persoane, iar în octombrie 2005, un seism 7,4 a provocat moartea a peste 73.000 de persoane.

O filmare realizată în Mirpur, imediat după cutremurul de azi, poate fi văzută mai jos: