Sute de milioane de dolari au fost risipiti intr-o serie de proiecte destinate facilitarii aprovizionarii cu apa in zonele rurale din Africa.

Aceasta este concluzia unui centru britanic de cercetare specializat in dezvoltare.

Explicatia este una simpla: „In Africa rurala, aproximativ 50.000 de puncte de aprovizionare au fost prost utilizate, iar acest lucru reprezinta o risipa de pana la 360 de milioane de dolari”, a comentat autorul raportului.

Concluzia este urmatoarea: este inutil sa creezi un astfel de sistem daca nu exista un mijloc de a-l intretine, spun reprezentantii centrului.

Din cele 50 de sisteme de aprovizionare si retele de apa construite in Africa incepand cu 1980, doar 33 mai functioneaza astazi. Mai mult, 58% dintre punctele de aprovizionare din Ghana trebuie reconditionate, iar din 43 de astfel de puncte din Niger, 13 au fost abandonate.

Centrul de cercetare face un apel catre ONG-uri incercand sa-i faca sa inteleaga ca investitia in infrastructuri de acest gen nu este suficeinta. La fel de importante sunt investitiile in proiecte gestionate de comunitatiloe locale care sa aiba drept scop intretinerea acestor sisteme.