Premierul britanic Boris Johnson a anunţat luni seară, într-o alocuţiune televizată, revenirea la ”lockdown” pe teritoriul Marii Britanii pentru a combate răspândirea noii tulpini a coronavirusului, relatează Reuters, dpa şi AFP.

Această nouă măsură, la fel de strictă ca aceea pusă în aplicare în primăvară, prevede închiderea şcolilor începând de marţi şi ar urma să dureze până la jumătatea lunii februarie, a precizat premierul britanic. Oamenii îşi vor părăsi locuinţele doar pentru cumpărături esenţiale, exerciţii fizice, motive medicale, în caz de abuzuri domestice şi deplasare la locul de muncă dacă nu pot lucra de la domiciliu.

Noul ”lockdown” va deveni legal miercuri, de la ”primele ore”, dar populaţia ar trebui să respecte noile reguli de acum, a adăugat premierul Boris Johnson.

Liderii britanici cereau cu insistență noi măsuri

Starmer i-a solicitat premierului Boris Johnson să înăsprească restricţiile în scopul limitării răspândirii COVID-19 în Anglia, unde în mod clar epidemia este „scăpată de sub control”, conform politico.eu

„În mod evident, virusul este scăpat de sub control şi nu este bine că prim-ministrul lasă de înţeles că vor fi aplicate restricţii suplimentare într-o săptămână sau două sau trei”, a explicat liderul laburist, care a cerut impunerea „în următoarele 24 de ore a unor restricţii naţionale”.

Situația epidemiologică din Regatul Unit

După ridicarea lockdown-ului naţional la finalul lunii noiembrie, premierul Boris Johnson a revenit în decembrie la aplicarea unor restricţii regionale. Această strategie nu mai este însă eficientă după descoperirea unei noi variante a SARS-CoV-2. În cea mai mare parte a ţării, locuitorilor li s-a cerut să rămână în locuinţe şi să evite călătoriile neesenţiale, iar magazinele, barurile şi restaurantele au primit dispoziţie să stea închise.

Boris Johnson a atenţionat duminică dimineaţă că în unele părţi ale ţării ar putea fi introduse restricţii mai stricte, dar a refuzat să ofere detalii.

Regatul Unit a înregistrat duminică 54.990 de noi cazuri de COVID-19 în 24 de ore – a şasea zi consecutivă cu peste 50.000 de noi cazuri – şi 454 decese cauzate de noul coronavirus.

Boris Johnson sărbătorește finalizarea Brexitului

Miercuri după-amiază, jurnaliștii din Marea Britanie au primit un e-mail din Downing Street cu o poveste frumos împachetată. Trei paragrafe atribuite lui Boris Johnson în care premierul britanic sărbătorea finalizarea mult așteptată a Brexitului.

Soarta acestei mari țări este acum ferm în mâinile noastre. Ne asumăm această datorie cu motivație și în interesul cetățenilor britanici mereu în inima noastră”.

Guvernul euroscepticilor care a preluat frâiele țării la sfârșitul anului 2019 mizează pe un dublu avantaj. Chiar și pe termen scurt, mesajul politic „misiune îndeplinită” are întotdeauna o anumită rezonanță, cel puțin în rândul celor convinși și al unora dintre cei care au îndoieli, transmite elpais.com