Acţiunea hackerilor vine în urma deciziei Mastercard de a bloca donaţiile pentru WikiLeaks prin intermediul serviciilor sale.
“Indisponibilitatea serviciilor Matercard din cursul zilei de ieri a avut impact asupra plăţilor online cu cardul din România. Cu toate acestea, situaţia a fost remediată iar tranzacţiile online cu carduri Mastercard au fost reluate în cursul serii de ieri ”, a precizat Antonio Eram, CEO Netopia Sistem, companie care deţine mobilPay.ro, singura platformă din Romania care oferă plăţi online prin card bancar şi plăţi prin SMS.
În acest moment, mobilPay procesează aproximativ 15.000 de tranzacţii lunar, fiecare cu o valoare medie de 180 de lei.
Grupul de hackeri numit "AnonOps" susţine că, prin atacurile lansate, luptă împotriva cenzurii şi a drepturilor de autor. Dincolo de Mastercard, printre victimele susţinătorilor WikiLeaks se mai numără şi site-ul Postfinance.ch, filială de servicii financiare a Poştei elveţiene, care a decis să închidă un cont al lui Julian Assange.
Site-ul PayPal si blogul acestuia au fost, de asemenea, inactive pentru mai mult de 8 ore, după ce serviciul de comerţ electronic a blocat donaţiile către WikiLeaks.