Susţinătorii lui Aleksei Navalnîi, vizați de noi avertismente! Cu două zile înainte de o nouă zi de proteste pentru a cere eliberarea opozantului, autorităţile ruse şi-au înmulţit avertismentele şi procedurile judiciare vizându-i pe susţinătorii lui Aleksei Navalnîi, conform afp.com

Fratele lui Aleksei Navalnîi, Oleg, a fost consemnat la domiciliu, la fel ca şi coordonatorul echipei lui Navalnîi din Moscova, Oleg Stepanov, sau Anastasia Vasilieva, aflată în fruntea unui sindicat al medicilor cu legături cu opozantul. Aceste decizii îi privează de acces la internet înainte de protestele de duminică.

Susţinătorii lui Aleksei Navalnîi, vizați de noi avertismente

Fratele opozantului Aleksei Navalnîi a fost condamnat vineri la două luni de arest la domiciliu, ceea ce înseamnă că nu îşi va putea utiliza telefonul sau internetul până pe 23 martie, arată sursa menționată.

Cei mai mulţi dintre ei au fost arestaţi miercuri seară, în urma unei serii de percheziţii într-un caz de „încălcare a normelor sanitare” pe fondul pandemiei de coronavirus. Aceste percheziţii au vizat inclusiv domiciliul soţiei lui Navalnîi, Iulia, şi sediul organizaţiei sale, Fondul de luptă împotriva corupţiei.

Puternica Comisie de anchetă a anunţat la rândul său vineri că mâna dreaptă a opozantului, Leonid Volkov, care locuieşte în străinătate, este căutat pentru acuzaţii de „incitare a minorilor la participarea la activităţi ilegale”, din cauza apelurilor sale la organizarea de proteste.

Manifestaţiile de sâmbătă care au cerut eliberarea lui Aleksei Navalnîi au reunit zeci de mii de ruşi şi s-au soldat cu peste 4.000 de arestări şi circa 20 de dosare penale, care ar putea duce la pedepse grele cu închisoare.

Parchetul şi poliţia, care şi-au înmulţit în ultimele zile avertismentele către cei care vor să ia parte la noile proteste, şi-au sporit presiunea vineri, declarând că manifestanţii ar putea fi urmăriţi pentru „revoltă în masă” dacă adunările publice se soldează cu violenţe.

Instituţia de reglementare în sectorul telecomunicaţiilor Roskomnadzor a anunţat la rândul său că va sancţiona reţelele sociale pentru că au permis postarea de mesaje care, potrivit instituţiei, încurajează minorii să manifesteze.

Protestele de duminică vor avea loc în contextul în care Aleksei Navalnîi urmează să compară săptămâna viitoare în faţa judecătorilor.

Potrivit avocatului său, opozantul riscă „circa doi ani şi jumătate” de închisoare cu executare pentru încălcarea condiţiilor unei condamnări la trei ani şi jumătate de închisoare cu suspendare, dictate împotriva sa în 2014.

Sursă foto: Dreamstime