Măsurile anunțate de ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, privind posibilitatea pentru datornicii către bănci de a-și amâna ratele, pe perioada crizei determinată de epidemia de coronavirus, sunt mult mai puțin permisive decât au sperat o mare parte a debitorilor.

Dezamăgire printre cei cu credite

Astfel, ”cei cu restanțe la bănci NU vor putea să-și amâne ratele”, anunță avocatul Adrian Cuculis pe pagina sa de Facebook, citând informații primite pe surse.

”Cred că era predictibil de ieri că asta urma să se întâmple, însă mie îmi pare rău de toți oamenii care m-au tot sunat de ieri să le dau lămuriri chiar sperând pe bune că o să fie o chestiune erga omnes.

Vor putea să-și amâne plata ratelor la creditele bancare doar persoanele fizice și IMM-urile ale căror venituri ”au fost afectate direct sau indirect de criza generată de coronavirus”, a precizat Adrian Cuculis.

Suspendare de până la 9 luni

La debutul ședinței de Guvern de joi, Florin Cîțu a precizat că ”ordonanța vizează pesoanele fizice, pe cele juridice, PFA-urile, întreprinderile individuale, clienții IFN-urilor – o categorie largă de beneficiari”.

Ministrul de Finanțe a arătat că perioada de suspendare a plății ratelor va fi de până la 9 luni.

Mențiunea că suspendarea ratelor la credite se va face doar pentru persoanele și IMM-urile cu venituri afectate de criza Covid-19, dar care până acum nu au înregistrate restanțe către bănci, va limita însă foarte mult din larga categorie de beneficiari despre care a vorbit Ministrul de Finanțe.