Numărul militarilor ucraineni şi ruşi ucişi sau răniţi de la începerea războiului din Ucraina în februarie 2022 se apropie de 500.000, a informat vineri cotidianul New York Times, citând oficiali americani sub rezerva anonimatului.

Numărul exact, dificil de estimat

Oficialii citaţi au avertizat însă că numărul victimelor este dificil de estimat, deoarece se consideră că Moscova prezintă un număr mai mic decât cel real al morţilor şi răniţilor în război, în timp ce Kievul nu publică date oficiale, a precizat ziarul.

Numărul militarilor ruşi ucişi sau răniţi în război se apropie de 300.000, între care 120.000 de decese şi între 170.000 până la 180.000 de răniţi, precizează ziarul.

Decesele în rândul trupelor ucrainene se ridică la aproape 70.000, în timp ce numărul militarilor răniţi este între 100.000 şi 120.000, a adăugat sursa citată.

Oficialii americani au afirmat că bilanţul victimelor a fost actualizat după ce Ucraina a lansat un contraatac la începutul acestui an.

Rușii îi depășesc numeric pe ucrainenii pe câmpul de luptă într-o proporție de aproape trei la unu, iar Rusia are o populație mai mare din care își poate reface rândurile.

Potrivit analiștilor, Ucraina are aproximativ 500.000 de soldați, inclusiv trupe active, de rezervă și paramilitare. În schimb, Rusia are aproape triplu, cu 1.330.000 de soldați activi, în rezervă și trupe paramilitare – cele mai multe dintre acestea din urmă fiind din Grupul Wagner.

Pierderile au crescut simțitor

Ultimul bilanț public al administrației Biden cu privire la numărul de victime a fost făcută în noiembrie, când generalul Mark A. Milley, președintele Statului Major, a declarat că peste 100.000 de soldați din fiecare tabără au fost uciși sau răniți de la începutul războiului, în februarie 2022. La momentul respectiv, oficialii au declarat în privat că cifrele erau mai apropiate de 120.000 de morți și răniți.

Dar acest număr a crescut în timpul iernii și primăverii, când cele două țări au transformat orașul Bakhmut din estul țării într-un adevărat câmp de exterminare. Sute de soldați au fost uciși sau răniți pe zi timp de mai multe săptămâni, au declarat oficialii americani. Rușii au suferit pierderi grele, dar și ucrainenii au făcut la fel, în timp ce încercau să păstreze fiecare centimetru de teren înainte de a pierde orașul în luna mai.

Armata ucraineana a anunţat joi noi victorii în contraofensiva sa împotriva forţelor ruse pe frontul de sud-est. Kievul a afirmat că forţele sale au eliberat un sat, prima victorie din 27 iulie, subliniind însă provocările cu care se confruntă armata ucraineană în faţa trupelor ruse repoziţionate în spatele unor linii defensive solide, formate în special din tranşee şi câmpuri minate.