Motivul anulării a fost acela că nu existau alte decizii importante pe tema Schengen pe ordinea de zi a Consiliului şi, de asemenea, nu există în această etapă nicio şansă pentru o decizie pozitivă în ceea ce priveşte cele două ţări, au explicat sursele citate.

În afară de Olanda, Germania şi Belgia s-au pronunţat împotriva discuţiilor pe această tema şi a căutării unor soluţii. Astfel, cea mai apropiată dată pentru o reuniune la nivel ministerial este 25 octombrie.

Potrivit BNT, în urma alegerilor parlamentare anticipate de miercuri din Olanda s-ar putea constata faptul că există două partide în parlamentul olandez care se opun aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen – Partidul pentru Libertate şi Partidul Socialist. Acesta din urmă se opune ferm extinderii spaţiului Schengen în viitorul apropiat.

Unul dintre candidaţii săi, parlamentarul Marijne van der Plicht, a explicat că nu doar guvernul olandez dar şi mulţi alţii consideră că Bulgaria a trebuit să facă paşi importanţi în lupta împotriva corupţiei şi criminalităţii organizate. Aşa cum a subliniat şi Comisia Europeană, nu s-au depus suficiente eforturi în această direcţie, a subliniat parlamentarul olandez.
Sursa: Agerpres