Modalitatea de depunere a declarației unice a fost schimbată oficial. Prin această ordonanță, românii au posibilitatea de a depune declarația și la ghișeu. Depunerea acestui document a fost amânat până pe 31 iulie 2019 din cauza problemelor pe care le-au întâmpinat foarte multe persoane.

„Declarația se poate depune în format hârtie la ghișeele unităților fiscale, prin poștă sau prin mijloace electronice de transmitere la distanță”, a precizat ANAF în aceste zile.

Modificarea recentă a Codului fiscal în sensul eliminării obligației de a depune declarația unică numai online a devenit aplicabilă în practică. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a confirmat miercuri, într-o sesiune de întrebări și răspunsuri cu contribuabilii, că depunerea declarației se poate face acum și în format fizic, la ghișeu.

În sesiunea de asistență online organizată de ANAF pe pagina proprie de Facebook, un contribuabil a dorit să afle dacă depunerea declarației unice la ghișeele Fiscului e posibilă la acest moment. Răspunsul ANAF a fost afirmativ: declarația unică se poate depune acum la ghișeele Fiscului, așa cum s-a făcut și anul trecut, scrie avocatnet.ro.

Depunerea la ghișeu a redevenit posibilă ca urmare a modificării Codului fiscal în acest sens. Până de curând, în Cod scria că declarația se poate depune, de anul acesta, numai online – prin Spațiul Privat Virtual (SPV) sau prin platforma e-guvernare.ro, dar numai pentru cei cu certificat digital în acest din urmă caz.

Reamintim că definitivarea situației pe 2018 și depunerea estimatului pe 2019 prin declarația unică are termen la finele lui iulie.