BCE a anunţat joi că băncile comerciale au depozitat miercuri overnight o sumă de 324,9 miliarde de euro, faţă de 808,5 miliarde euro depozitat marţi. Este vorba de cel mai scăzut nivel al depozitelor overnight înregistrat de BCE după data de 21 decembrie 2011 când băncile au depozitat 264,9 miliarde de euro.

Josef Bonnici, membru în Consiliul guvernatorilor BCE, a apreciat că această scădere este una încurajatoare şi ar putea ajuta băncile să crească creditarea către firme şi consumatori. ‘Reducerea la zero a dobânzii pentru depozite oferă un stimulent pentru sectorul bancar să caute alternative pentru a-şi îmbunătăţi câştigurile. Acest lucru ar putea conduce la creşterea creditării, în special în unele state membre’, a declarat Josef Bonnici.

Instituţiile financiare nu mai sunt remunerate pentru depozitele overnight constituite la BCE, după ce deciziile adoptate săptămâna trecută au intrat miercuri în vigoare.

Săptămâna trecută, BCE a decis să coboare dobânda de bază cu un sfert de punct până la 0,75%, cel mai scăzut nivel de la crearea zonei euro. În plus, BCE a redus şi dobânda la depozitele overnight la nivelul zero. BCE speră că aceste decizii fără precedent vor forţa băncile să caute opţiuni mai profitabile pentru plasarea banilor lor decât depunerea la BCE.

Depozitele overnight au atins valori deosebit de ridicate după ce Banca Centrală Europeană a injectat 1.000 de miliarde de euro pe pieţele financiare la începutul acestui an.