Surpriză de proporții: Guvernul vrea să reintroducă armata în termen! Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a vorbit despre riscurile la adresa securității României.

Pin urmare, se vor adopta schimbări legislative care vor fi puse la punct astfel încât să fie permise selcția, recrutarea și instruirea de militari voluntari în termen.

Surpriză de proporții: Guvernul schimbă strategia militară a României

Serviciul militar voluntar in termen va fi reintrodus, prevede noua strategie a Armatei, discutată miercuri de Guvern.

Sunt pregatite noi măsuri și pentru rezervisti, care vor forma o structură de forță terestră pentru misiuni pe timp de pace, dar și în timpul stării de urgență.

Este vorba despre schimbări legislative care vor fi puse la punct astfel încât să fie permise selcția, recrutarea și instruirea de militari voluntari în termen.

De asemenea, documentul privind strategia militară a României mai prevede și instruirea rezerviștilor în cadrul unei structuri de forțe terestre. Rezerviștii vor fi pregătiți pentru a răspunde în cadrul unei misiuni atât de pace, cât și pe timp de stare de urgență.

Tot în acest document important se vorbește și de faptul că pentru pregătirea rezerviștilor va fi derulat începând cu anul 2024 un program pilot, potrivit stirileprotv.ro.

La capitolul riscuri, menționează ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, avem de-a face cu conflictele înghețate din Marea Neagră, cu o serie de atacuri cibernetice și cu o serie de campanii de dezinformare derulate în mediul online. Toate acestea ar trebui să-și găsească rezolvarea în viitoarea strategie militară a României.

Vulnerabilitățile la adresa țării noastre

În acest document mai sunt prevăzute și o serie de vulnerabilități care afectează modul în care își desfășoară activitatea militarii. Vorbim în primul rând de problemele mari al României, legate de infrastructura rutieră și feroviară.

De asemenea, este menționată capacitatea limitată a industriei noastre de a furniza tehnica și echipamentele militare necesare.

În plus, ami spune ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, mai este nevoie ca ministerul pe care îl conduce să aibă cel puțin o alocare de 2 % din PIB, așadar vorbim de zeci de miliarde de lei care ar trebui să fie direcționate – spune el – către modernizarea și înzestrarea armatei noastre.

Pe de altă parte, la capitolul cercetare și dezvoltare este menționat un procent destul de redus, 2 % din PIB.