Compania nou creată va fi cea mai mare din India şi pe locul cinci în topul mondial al producătorilor de medicamente generice. Tranzacţia trebuie aprobată de acţionari şi de autorităţile de reglementare.

Tranzacţia vine într-un moment dificil pentru Ranbaxy, după ce SUA au interzis importurile şi distribuţia de medicamente provenite de la cea de-a patra facilitate de producţie a grupului pentru că încalcă standardele americane de calitate. Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA (FDA) a emis recent o interdicţie pentru importul de medicamente provenite de la uzina Ranbaxy din Toansa, statul Punjab. În urma acestor interdicţii, Ranbaxy nu mai poate exporta în SUA niciun produs fabricat la uzinele din India.

'Ranbaxy are o prezenţă semnificativă pe piaţa farmaceutică din India şi din SUA. Pe pieţele emergente în creştere rapidă compania furnizează o platformă solidă care este complementară cu obiectivele Sun Pharma', a declarat Dilip Shanghvi, directorul general al Sun Pharma.

Pe piaţa din România, fabrica de medicamente Terapia a fost preluată în 2006 de compania indiană Ranbaxy, iar acum unitatea de producţie din Cluj are 750 de angajaţi. Compania a investit anual, de la preluare, 10 milioane de dolari în dezvoltarea fabricii din Cluj, în care se fabrică astăzi 132 de tipuri de medicamente.

În 2008, giganticul farmaceutic Daiichi Sankyo a cumpărat o cincime din acţiunile Ranbaxy, iar Terapia a devenit astfel parte a concernului creat.

Ranbaxy are 14.600 de angajaţi la nivel mondial şi este prezent în 43 de ţări, dar furnizează medicamente în 150. De asemenea, compania indiană deţine, în toată lumea, opt fabrici, printre care una la Cluj. AGERPRES