Între avantajele financiare ale unui astfel de post sunt: salariul atractiv, zboruri gratuite cu avionul la business class, diurnă şi cheltuieli decontate cu cabinetul.

Salariul standard pentru un europarlamentar este de aproape 7.000 de euro pe lună net, după toate taxele, dar beneficiile nu se opresc aici, scrie Economica.net.

Odată ajuns la Bruxelles, parlamentarul mai primeşte o plată standard lunară de 4.300 de euro pentru acoperirea costurilor cu biroul personal, în care intră chiria biroului, facturile şi tehnica de calcul.

De asemenea, îşi poate deconta toate călătoriile în interes de serviciu între Bruxelles şi Strasbourg. Dovada cheltuielii este biletul, care poate fi e business class la transportul aerian şi clasa I la tren.

În plus, are o limită de decontare anuală a călătoriilor prin lume de 4.200 de euro. Îşi pot deconta până la 24 de călătorii în ţara de origine. De asemenea, un parlamentar european are o diurnă de 304 euro în zilele în care participă la sesiunile parlamentare. Diurna europarlamentarului este ceva mai mare decât salariul mediu net lunar din România, care este 1.263 de lei, adică 266 de euro.