Ultimele statistici ale Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat (APAPR) şi Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), arată că fondurile de pensii private, Pilonul II obligatoriu şi Pilonul III facultativ, au realizat plăţi în valoare de peste un miliard de lei (200 milioane de euro) către aproape 115.000 de participanţi şi moştenitori, de la înfiinţare şi până la finele lunii septembrie 2021.

Totodată, sursa citată precizează că cea mai mare parte din sumă, 605 milioane de lei, a fost plătită de fondurile de pensii private obligatorii, restul fiind plătit de fondurile de pensii private facultative, respectiv 397 milioane de lei. Pe de altă parte, numărul plăţilor efectuate este uşor diferi. Este vorba despre 59.000 la Pilonul II, faţă de 55.000 la Pilonul III.

Preşedintele APAPR susține că depășirea de un miliard de lei reprezintă ”un jalon important al poveştii de succes pe care o reprezintă sistemul de pensii private din România”.

„Depăşirea unui volum de plăţi de un miliard de lei pentru beneficiarii legali ai fondurilor de pensii private este un jalon important al poveştii de succes pe care o reprezintă sistemul de pensii private din România. Valoarea plăţilor făcute şi ritmul în creştere al acestora pe măsură ce populaţia înaintează în vârstă sunt rezultatul unui sistem funcţional, al lichidităţii fondurilor şi al performanţei investiţionale avute de la înfiinţare”, a declarat Radu Crăciun, preşedintele APAPR.

De menționat este faptul că, potrivit legislaţiei, ca dispoziţie tranzitorie până la adoptarea unei legi de plată a pensiilor private, participanşii şi/sau moştenitorii acestora pot primi plăţile din partea fondurilor de pensii fie ca sumă unică, fie sub formă de rate egale pe o durată de cel mult 5 ani.

O sursă de venit suplimentară pentru pensionari 

Totodată, Codul Fical prevede că singura sarcină fiscală asupra veniturilor încasate în urma participării la un fond de pensii private este impozitul pe venit de 10%, aplicabil sumelor care depăşesc o bază neimpozabilă de 2.000 lei lunar.

În ceea ce privește tratamentul fiscal aferent sumelor provenite din participarea la fondurile de pensii private, acesta este identic cu cel corespunzător pensiilor din sistemul public (Pilonul I), precizează APAPR.

Vicepreşedintele APAPR a declarat că prin toate plățile realizate, sistemul își pune în final în aplicare misiunea socială, oferind astfel pensionarilor români o sursă suplmentară de venit.

„Suma de un miliard de lei plătită deja de fondurile Pilon II si Pilon III marchează tranziţia sistemului de pensii private către etapa de maturizare. Bineînţeles, tranziţia va fi completă odată cu definitivarea cadrului pentru aplicarea legii de plată, unde mizăm pe susţinerea tuturor autorităţilor implicate. Prin plăţile realizate, în volume din ce în ce mai semnificative, sistemul îşi pune în aplicare misiunea socială, oferind românilor o sursă suplimentară de venit în momentul ieşirii la pensie”, a declarat Andreea Pipernea, vicepreşedintele APAPR.