Practic 35% din totalul companiilor de impact din România care au o situație financiară delicată operează într-unul dintre aceste sectoare de activitate. Studiul analizează companiile care deţin active de peste 1,5 milioane euro.

Dacă domeniul farmaceutic şi cel al transporturilor sunt o tendință nouă în categoria companiilor cu risc de insolvență, imobiliarele şi construcțiile sunt arii de activitate în topul insolvenţelor încă de la începutul crizei economice. Aproape 22% din totalul companiilor de impact din imobiliare au probleme de lichiditate, însumând aproape 2.000 de companii cu active de peste 1,5 milioane de euro. În construcții, numărul afacerilor de asemenea dimensiuni care se confruntă cu dificultăți financiare este aproximativ 650, generând pierderi anuale de peste 200 mil. euro.

„Vom avea în continuare un număr ridicat de insolvențe în rândul dezvoltatorilor imobiliari şi al companiilor de construcţii, după cum arată bilanțurile acestora cu marje de profitabilitate foarte scăzute sau chiar inexistente în unele cazuri. Astfel de situații sunt asociate de cele mai multe ori cu un nivel ridicat de îndatorare, ceea ce ne împinge să credem că pentru companiile cu asemenea probleme soluția în anul 2015 va fi procedura insolvenței sau, acolo unde situația permite încă, măsuri de restructurare în afara insolvenței”, a declarat Andreea Cionca-Anghelof, asociat coordonator al CITR.

În ceea ce privește sectorul transporturilor, aici este de așteptat ca asimilarea diurnelor acordate şoferilor cu drepturile salariale şi taxarea retroactivă a acestora să genereze un val semnificativ de insolvenţe în societăţilor care activează în sectorul transporturi. Dintre companiile de impact din acest domeniu aproape 350 se confruntă cu dificultăți financiare majore, generând astfel pierderi anuale de peste 65 mil. euro.

Domeniul farma este o surpriză prin prisma faptului că volumele înregistrează creșteri constante în ultimii trei ani. Cu toate acestea, în multe cazuri durata medie de încasare a creanțelor depășește 300 zile. Lipsa lichidității generează o creștere constantă a îndatorării, ceea ce poate aduce în discuție insolvența anumitor lanțuri de farmacii sau chiar a unor distribuitori de produse farmaceutice. Raportându-ne la categoria companiilor de impact, în acest sector putem determina un grad de îndatorare mediu de peste 100%, cu pierderi anuale de aproximativ 55 mil. euro.

Chiar dacă specialiştii CITR se așteaptă la o scădere globală a numărului efectiv de insolvențe în România în 2015, raportat la dimensiunea și impactul acestora trendul va rămâne constant cu cel din 2014, iar domeniile cele mai expuse riscului de insolvență în acest an rămân construcțiile și imobiliarele, cărora li se adaugă noi sectoare care denotă fragilitate economică – transporturile și industria farmaceutică.

Click pe imagine pentru mărire

Te-ar putea interesa și: