Vom acorda fonduri suplimentare pentru a ajuta R. Moldova să-şi dezvolte competitivitatea', a declarat presei ministrul american înaintea unei întâlniri cu premierul moldovean Iurie Leancă, la Washington. În total, Washingtonul va debloca 2,8 milioane de dolari ca ajutor economic suplimentar Chişinăului, ridicând la 7,5 milioane suma totală a ajutorului american, precizează AFP.

În timp ce Ucraina, care are graniţă sud-vestică cu R. Moldova, a pierdut controlul asupra Crimeii în avantajul forţelor proruse, John Kerry îşi exprimă îngrijorarea pentru atitudinea Moscovei faţă de Chişinău. 'Regret să spun că Rusia face presiuni asupra R.Moldova. Există probleme în ceea ce priveşte sursele sale de energie şi a capacităţii sale de a face comerţ', a denunţat secretarul de stat, adăugând că Washingtonul este 'angajat ferm în direcţia pe care Molodova şi-a ales-o'.

John Kerry urmează să se deplaseze marţi la Kiev pentru a reafirma 'sprijinul puternic al SUA suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a Ucrainei' şi a ameninţat Moscova cu măsuri represive dacă Rusia îşi continuă 'invazia' şi 'agresiunea' în Crimeea. Contrar fostului regim ucrainean al lui Viktor Ianukovici, care a refuzat să semneze în ultimul moment Acordul de asociere la UE, R. Moldova a parafat la sfârşitul anului 2013 un acord în acest sens, la fel ca Georgia, care încearcă şi ea să se extragă de sub tutela Moscovei.

Evocând 'dezvoltările foarte negative' la vecinul ucrainean, premierul moldovean şi-a exprimat la rândul său dorinţa de a avea o cooperare şi un dialog 'foarte active' cu Washingtonul în domeniul securităţii.
Sursa: Agerpres