SUA va moderniza în şase ani 240.000 de kilometri de drumuri naţionale, mai mult decât întreaga reţea rutieră a României, măsura făcând parte dintr-un program care vizează investiţii de 50 de miliarde de dolari în reabilitarea infrastructurii de transport, pentru a susţine piaţa muncii.

Programul de investiţii în infrastructură, care va fi anunţat luni, 6 septembrie, de preşedintele Barack Obama, face parte dintr-un set de iniţiative economice pe care şeful statului american le va anunţa în această săptămână, transmite Reuters. Obiectivul acestora este de a genera locuri de muncă înaintea alegerilor pentru Congresul SUA, programate pentru 2 noiembrie.

Preşedinţia americană nu a explicat cum va finanţa investiţiile în infrastructură, dar un oficial a afirmat că una dintre opţiunile avute în vedere este renunţarea la scutirile de taxe pentru companiile petroliere şi de gaze naturale.

Prin planul de investiţii, care se vor desfăşura pe şase ani, executivul american vizează modernizarea a 240.000 de kilometri de drumuri, lucrări de construcţie şi întreţinere pentru 6.400 de kilometri de cale ferată şi reabilitarea sau reconstrucţia a 240 de kilometri de pistă pentru avioane.

În plus, statul american vrea să înfiinţeze o bancă pentru atragerea de fonduri necesare investiţiilor. Spre comparaţie, România are o reţea de drumuri cu o lungime de 198.600 kilometri.

SURSA: Mediafax